sok hűhó, versenyért

2019.03.03. 16:40

Kamionokkal vittek havat a legkeményebb kutyaszánversenyhez

Hiába rendezték Alaszkában, nem volt elég hó, így pótolni kellett.

Iditarod rookie Chuck Schaeffer arrives at the finish of the ceremonial start to the 2015 Iditarod Sled Dog Race at Anchorage, Alaska, on Saturday. The actual race began Monday 577 kilomtres to the north in Fairbanks, where there was enough snow for the 1,800-km race. Photo: Joshua Corbett/dpa

Forrás: AFP/dpa

Fotó: Joshua Corbett

Kamionokkal szállítottak a havat az alaszkai Anchorage-ba, hogy vasárnap elrajtolhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, a 47. alkalommal megrendezett Iditarod – írta a BBC hírportálja.

Az Alaszkát átszelő 1600 kilométeres vágtára az Anchorage közelében fekvő Willow-ból rajtol vasárnap 14 hajtó és falkája, útjuk két hegyvonulaton, a befagyott Yukon-folyón és a Bering-tenger parti jegén át vezet Nome-ba, Alaszka nyugati partjára.

A hajtók 16 kutyából álló huskyfalkával indulnak. A sérült vagy legyengült állatok az útvonal meghatározott pontjain kiszállhatnak, ott ellátják, majd repülővel Nome-ba, a beérkező gazdáikhoz viszik őket.

A kutyaszánhajtók világát két éve doppingbotrány rázta meg, az Iditarod 2017-es futamának egyik versenyzője néhány kutyájában tiltott drogok nyomait mutatták ki, a négyszeres győztes Dallas Seavey azonban tisztázta magát a vádak alól.

Nem a doppingvád az egyetlen, ami árnyékot vet a futamra. A PETA állatvédő szervezet szerint a verseny története során több mint 150 kutya pusztult bele a hajtásba, közülük egy tavaly, tavalyelőtt pedig öt.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon. Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!