történelmi emlékhely

2019.03.08. 21:51

Újra megnyitották a világ legrégebbi ismert templomát

Hivatalosan is újranyitották pénteken a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát, Göbekli Tepét („Pocakos-domb”).

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotós: Mehmet Fatih Aslan

A világhírű régészeti lelőhelyet 2016 júniusában az örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt zárták le a látogatók elől, majd 2018 folyamán egyre hosszabb és hosszabb időszakokra részlegesen újra megnyitották. Mindeközben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól.

A világhírű régészeti lelőhely
Fotó: Mehmet Fatih Aslan / AFP / Anadolu Agency

Göbekli Tepe a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb T-alakú oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták.

A lelőhely tudományos feltárása 1995-ben kezdődött. Klaus Schmidt német archeológus és történész 2014-es haláláig vezette az ásatásokat.

Az immár fedett szabadtéri múzeum pénteki avatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, Göbekli Tepe annyira fontos lelőhely, hogy át kell írni miatta az emberiség történelmét. Felhívta a figyelmet: a feltárt leletek abba a folyamatba engednek bepillantást nyújtani, hogy miként jelent meg az emberekben a közösségi élet igénye.

A prehisztorikus Göbekli Tepét 18. törökországi helyszínként tavaly júliusban vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökségi listára.

Borítókép: Látógatók a Göbekli Tepénél („Pocakos-domb”) 2018-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!