labdazsonglőr maci

2019.04.02. 13:15

Egy jegesmedvebocs keresztszülei lettek Dárdai játékosai

A Hertha nevet kapta a berlini állatkert jegesmedvebocsa, és a német főváros leghíresebb sportegyesülete, a Hertha BSC nyerte el a négyhónapos nőstény medvebocs hivatalos keresztszülői tisztségét – jelentette be kedden az intézmény.

02 April 2019, Berlin: The little polar bear Hertha raves with a ball, on which "Hertha" is written, through the outdoor enclosure in the zoo Berlin. The polar bear girl was born on 1 December 2018 and was christened Hertha on 2 April. More than 5300 name suggestions have reached Tierpark Berlin in recent months. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: Bernd von Jutrczenka

A Tierpark Berlin tájékoztatása szerint

a névadó pályázatra 5300-nál is több javaslat érkezett,

a keresztszülői tisztségért pedig több mint tízen indultak.

Az állatkertnek természetesen hasznos a nagy népszerűség, amelyet

a Hertha BSC élvez és segít ráirányítani a figyelmet a szabadon élő jegesmedvék nehéz helyzetére.

A klímaváltozás, az olajkitermelés, a katonai támaszpontok és a turizmus mind-mind veszélyezteti a faj természetes élőhelyét, a sarkvidéket. „Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább” – mondta Florian Sicks, az állatkert medvékért felelős kurátora a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) közszolgálati médiatársaságnak.

Nem szép dolog rögtön a hónap elején kimaxolni az áprilisi cukiságindexet. A berlini állatkerti állatválogatott betonbiztos védőnövendéke kóstolgatja a bogyót.
Fotó: John Macdougall / AFP

Hertha tavaly december elején született, anyjával, a 9 éves Tonjával él a Berlin keleti részén lévő állatkertben. Többnyire a barlangszerű istállójában időzik, de március közepe óta

naponta több órát is a kifutóban tartózkodik, sokat rohangál, játszik az anyjával, mászik a sziklákon és már a kifutó tavába is bemerészkedik.

Hertha az berlini állatkert legújabb attrakciója,

több mint a duplájára nőtt a látogatók száma, amióta március 16-án bemutatták a közönségnek.

A medvebocs egészséges, jól fejlődik, és négyhónaposan már „túl van a nehezén” – mondta Florian Sicks, rámutatva, hogy a jegesmedvebocsok halálozási aránya igen magas, mivel nagyon fejletlenül jönnek a világra. Újszülöttként akkorák, mint egy tengerimalac, vakok és süketek.

Herthinho, a Hertha kabalája, és egy jegesmedvének öltözött férfi adta át az ajándékot a kis bocsnak.
Fotó: John Macdougall / AFP

A berlini állatkert legutóbbi jegesmedvebocs kedvence négy hónaposan pusztult el 2017-ben. Halála nagyon váratlanul érte gondozóit, pontosan nem derült ki, hogy mi okozta, annyit állapítottak meg, hogy a mája volt beteg.

Tonjának 2017 decemberében is született két kölyke, az egyik születése után azonnal elpusztult és a másik is csak pár hétig élt.

Borítókép: Hertha – akárcsak a Hertha játékosai – jól bánik a labdával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!