több hétig tart

2019.04.11. 10:41

Elindult a világ egyik legnehezebb választása

A hétszakaszos választás első körében húsz szövetségi tagállam és szövetségi igazgatás alatt álló régió 91 választási körzetében szavaznak.

Az indiai választás a demokratikus politikai rendszer legnagyobb vállalkozásának tekinthető:

több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy 900 millió választásra jogosult indiai.

A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A szavazás május 19-ig tart, a voksok összesítése május 23-ra várható.

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban – ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek – a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását.

Egyedül Cshattiszgarhban – ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában – mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

Borítókép: An Indian policeman stands guard as Indian voters queue to caste their vote at a polling station during India's general electionin in Kawaal village near Muzaffarrnagar in the northern Indian state of Uttar Pradesh on April 11, 2019. – India's mammoth six-week general election kicked off April 11, with polling stations in the country's northeast among the first to open. (Photo by / AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában