Szennyezés

2019.04.02. 06:14

Emészthetetlen emberi hanyagság: műanyagba halt bele egy bálna

Huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy Szardínia északkeleti részén partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában: akadt benne kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor is.

Forrás: Shutterstock

A nyolc méter hosszú bálna a hétvégén sodródott partra Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak.

A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el.

„Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a bálnának a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége is” – jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben

akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód.

A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!