indítvány

2019.05.11. 10:02

A Habsburgok kedvelt lovai is felkerülhetnek az UNESCO listájára

A nemes fehér lovakat nálunk is tenyésztik.

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

A közös indítványt az ausztriai Going am Wilden Kaiserben fogalmazták meg, ott találkozott kedden az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl szlovén kollegájával, Miro Cerarral. A találkozó helyszíne szimbolikus, ott található ugyanis az ausztriai lipicai lovak nyári legelője. Karin Kneissl azt mondta, hogy a lépés a két ország kitűnő és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatát jelenti.

A miniszter szerint a közös nyilatkozat az európai együttműködés szellemének kifejezése. A közösen megfogalmazott indítvánnyal egyben pont kerülhet a lipicai ló eredetéről szóló vita végére.

A lipicai ménest 1580-ban alapították, az akkori Habsburg Birodalom területén II. Károly főherceg a Trieszt közelében található Lipiken, a mai szlovéniai Lipicán hozott létre tenyésztő telepet.

A nemes fehér lovak világhírüket annak köszönhetik, hogy a Habsburg császári udvarban nagy számban alkalmazták őket.

A lipicai lovakat Ausztria és Szlovénia mellett Horvátországban, Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban és Romániában is tenyésztik. Ausztria és Szlovénia várhatóan 2020 márciusáig nyújtja be a közös indítványt az UNESCO-nak.

Borítókép: Wikimedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában