hoppá

2019.05.09. 16:31

Aprócska helyesírási hibával került a forgalomba negyvenhatmillió bankjegy

De legalább hamisítani nehéz őket.

Forrás: Shutterstock

Lemaradt egy betű az új ötvendolláros bankjegy egy szavából, így került forgalomba 46 millió ausztrál ötvendolláros – írták csütörtökön a helyi lapok.

A felelősséget jelentő responsibility szót responsibiltynek írták háromszor is minden egyes bankjegyen, vagyis kimaradt az utolsó i. Először egy melbourne-i rádió tette ki az elrontott bankó fotóját a közösségi médiára, egy hallgatójuktól kapták a képet.

Az ausztrál nemzeti bank (RBA, Reserve Bank of Australia) szóvivője elmondta a dpa-nak, hogy tudnak a hibáról, a következő nyomtatásnál, még idén korrigálják.

A nagyjából 2,3 milliárd ausztrál dollárnyi (464 milliárd forint) hibás bankjegy októberben került forgalomba.

Ausztrália ötvendollárosát 1995-ben tervezték újra, egyik oldalára David Unaipon őslakos író és feltaláló, a másikra Edith Cowan, az ország első képviselőnője került.

Forrás: MTI / EPA / AAP / Dylan Coker

A helyesírási hibás „új, javított” bankókat úgy tervezték, hogy nehéz legyen hamisítani őket és vannak rajtuk kitapintható pontok a látássérültek számára.

A hiba a bankjegy egyik oldalán, egy mikroszkopikus méretű szövegben olvasható, amely Cowan egy beszédét idézi. Az RBA szerint az ötvendolláros a legszélesebb körben használt bankjegy az országban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!