Jól érzi magát

2019.05.01. 21:58

Gyanakvással figyelik a helyiek a norvég partoknál felbukkant fehér delfint

Hetek óta nem tágít az észak-norvégiai partoktól és igazi látványosság lett a helyiek körében egy titokzatos fehér delfin, amely félő, hogy nem lesz képes önállóan ellátni magát, és amelyet mindeközben gyanakvással szemlélnek a hatóságok az állatról lefejtett hámon szereplő felirat miatt.

5798616 01.03.2019 A Beluga whale (white whale) swims in the enclosure in Srednyaya Bay, outside the Far Eastern port of Nakhodka, Primorsky krai region, Russia. Eleven orcas (killer whales) and about 90 white whales, caught in the summer and fall of 2018, remain detained in cramped enclosures in Srednyaya Bay, though Russian President Vladimir Putin has ordered the case to be resolved by March 1. Vitaliy Ankov / Sputnik

Forrás: AFP / Sputnik

Fotó: Vitaliy Ankov

A beluga korábban több alkalommal is megközelítette a halászhajókat a jeges vízben, mígnem múlt pénteken egy helyi halásznak sikerült eltávolítania a tengeri emlősről egy ráerősített hevedert, amely a rajta szereplő felirat szerint „szentpétervári felszerelés”.

A hámot lefejtő halász, Joar Hesten és a norvég halászati hatóság munkatársai átadták a hámot a helyi rendőrségnek, mivel a Norvégiához legközelebb fekvő Szentpétervár nevű város Oroszországban van.

Az állatról eltávolított hevederen egy kameratartót is azonosítottak, amelynek nyomán felmerült a gyanú, hogy egy oroszok által kémkedésre betanított delfinről van szó. Ezt az elméletet némileg megkérdőjelezi, hogy a hámon lévő felirat angolul van.

Lehet, nem is orosz?

Audun Rikardsen, a tromsői Norvég Északi-sarki Egyetem professzora szerint azonban „az a legvalószínűbb, hogy az orosz haditengerészet murmanszki” központjának van köze az állathoz. A Kola-félsziget északi partján lévő kikötőváros a norvég határ közelében található.

A Norvégia legészakibb pontjához közeli Tufjord nevű falucskában – amelynek partjainál a beluga tanyázik -, néhányan úgy vélik, hogy az állat akár a Florida nyugati partján fekvő St. Petersburgből is felúszhatott. Egyelőre sem az orosz haditengerészet, sem a floridai akváriumok nem jelezték az állat eltűnését.

A heveder mostanra az illetékes norvég hatósághoz került, amely megpróbálja felkutatni származási helyét.

Idomított állatnak tűnik

A fehér delfin mindeközben semmi jelét nem mutatja annak, hogy haza akarna menni. Az állat annyira szelíd, hogy engedi simogatni az orrát és visszahozza a vízbe eldobott műanyagkarikákat.

A hatóságok azonban aggódnak amiatt, hogy a beluga nem tud táplálékot szerezni magának: idomított állatnak tűnik, amely az etetéshez van hozzászokva. A szakemberek mérlegelik, tegyenek-e további intézkedéseket az állat segítése érdekében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!