kutatás az élet után

2019.11.23. 07:07

Feltérképezték a Szaturnusz egzotikus holdját, a Titánt

Feltérképezték a Szaturnusz egzotikus holdját, a Titánt. A globális térképen rögzítették a kutatók a hold hatalmas kiterjedésű sík vidékeit, fagyott szerves anyagból álló dűnéit, folyékony metán alkotta tavait.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dotted Yeti

A térkép radaros, infravörös és más módszerekkel a NASA Cassini űrszondája által gyűjtött adatok alapján készült. A szonda 2004 és 2017 között tanulmányozta a Titánt. Az 5150 kilométer átmérőjű hold nagyobb, mint a Merkúr. Ez a Naprendszer második legnagyobb holdja a Jupiter Ganümédész nevű kísérője után.

A Titánon fontos szerepet játszanak a szerves anyagok, a szénalapú vegyületek megléte létfontosságú az élő organizmusok támogatásában. „A szerves anyagok fontosak az élet meglétéhez a Titánon. Sokan úgy véljük, az élet a Titán jeges kérge alatti folyékony víz alkotta óceánban fejlődhetett ki” – mondta Rosaly Lopes, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

„Úgy véljük, a szerves anyagok képesek lejutni a folyékony vízóceánba, amely biztosítani tudja az élethez szükséges ásványokat, amennyiben azok kifejlődtek ott” – tette hozzá Lopes. Kiemelte: „Az anyagok, a hőmérséklet és a gravitációs mező különbözőségei ellenére a Föld és a Titán sok felszíni tulajdonsága hasonló, ami úgy is értelmezhető, hogy ugyanolyan geológiai folyamatok eredményei”. Az általa vezetett vizsgálatok eredményeit a Nature Astronomy című szaklapban mutatta be a kutatócsoport.

A Földön a víz a felhőkből lehullik, megtölti a folyókat, tavakat és óceánokat. A Titánon a felhőkből szénhidrogének érkeznek a felszínre, például metán és etán – a hold fagyos klímája miatt folyékony formában.

Ilyen esőzések mindenhol léteznek a Titánon, de az egyenlítői területek szárazabbak, mint a sarkvidékiek – mondta Anezina Solomonidou, a kutatás társszerzője, az Európai Űrügynökség munkatársa. A Titán 65 százalékát fedő síkságok és 17 százalékát borító dűnék fagyott metán- és más szénhidrogén-részecskéből állnak, ezek dominálnak az égitest közepes szélességi köreiben és egyenlítői vidékein.

A Titán a Földön kívül az egyetlen objektum a Naprendszerben, melynek felszínén stabilan előfordul folyékony halmazállapotú anyag.

Sarkvidéki régióinak fő jellegzetességei a teljesen metánból álló tavak és tengerek.

A térkép elkészülte után hét évvel az amerikai űrügynökség útnak indítja Dragonfly-misszióját, hogy szondát küldjön a Titán kémiájának és élethez szükséges tulajdonságainak vizsgálatához. A Dragonfly a tervek szerint 2034-ben éri el a Szaturnusz holdját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!