Fukusima I. atomerőmű

2019.12.02. 11:35

2021-ben látnak hozzá a megolvadt fűtőelemek eltávolításához

Mintegy 30-40 évre becsülik a 2011. március 11-én a földrengésben és az azt követő szökőárban megrongálódott reaktorok leszerelését és az erőmű felszámolását.

Futaba, 2017. november 21. A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerõmûvének 5-ös reaktorblokkjában végez rutinellenõrzést egy szakember a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. A 2011-es földrengést követõen szigorítottak a biztonsági elõírásokon, amikor a földmozgás elõidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerõmû hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hûtési folyamatban használt hidrogén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Majama Kimimasza

Egy év múlva, 2021-ben látnak hozzá a megolvadt fűtőelemek eltávolításához a Fukusima I. atomerőműből – derült ki a japán kormány hétfői közleményéből.

A munkálatok a kormány közép- és hosszú távú menetrendje szerint az erőmű kettes számú reaktorában kezdődnek.

A terv szerint egyben 2031-ig be kell fejezni az erőmű hat reaktorának pihentető medencéiben maradt 4741 fűtőelem eltávolítását.

Ez az első alkalom, hogy külön határidőt határoztak meg a munkálatok elvégzésére.

A már ötödször átdolgozott menetrendben mintegy 30-40 évre becsülik a 2011. március 11-én a földrengésben és az azt követő szökőárban megrongálódott reaktorok leszerelését, az erőmű felszámolását.

A természeti katasztrófa idején az erőmű kettes számú reaktora is üzemelt, a belsejében lévő felhevült fűtőanyag átégette a nyomástartó reaktoredény falát, és összegyűlt az úgynevezett elsődleges konténment aljában.

A konténment az az acél és vasbeton szerkezet, amely az atomreaktorban a reaktortartályt veszi körül.

A három reaktor közül, ahol magolvadás történt, a másodikban nem volt hidrogénrobbanás.

A becslések szerint a sugárzás szintje ennek a reaktornak a konténment tartályánál alacsonyabb, mint a többinél.

A korábbi tervek szerint 2019 márciusáig kellett volna elvégezni a megsérült fűtőelemek eltávolítását a reaktorból, de az átdolgozott terv értelmében ezt a munkálatot 2021 előtt kezdenék el, és 2031-ig végeznék el a munkálatokat.

Az elhasznált fűtőelemek eltávolítása már megkezdődött egyes reaktorokban. Le kell őket hűteni, hogy elkerüljék az olvadásukat.

A fűtőelemeket, köztük a fel nem használtakat is, a pihentető medencékben tárolják. Egy közös medencében helyezik el őket, egyelőre azonban nem tudni, hogy mi lesz a további sorsuk, erről még nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!