hazakerültek

2020.01.20. 19:00

Három prekolumbiánus szobor került vissza Németországból Mexikóba

A legrégebbi, valószínűleg rituális temetési urna volt, melyet tömjén égetésére használtak és akár több mint 1500 éves is lehet.

Három ősi, az európai gyarmatosítás kora előtti agyagszobor került vissza Németországból Mexikóba január elején – jelentette be mexikói kulturális hatóság.

Az emberi alakot, valamint fejeket ábrázoló műkincsek, amelyek a hetvenes évek óta voltak Németországban, jogi lépések nélkül, egy magánszemély önkéntes felajánlása révén kerültek vissza Mexikóba.

Tavaly novemberben egy meg nem nevezett német nő kereste fel a berlini mexikói követséget, hogy bejelentse, vissza akarja adni az évtizedek óta nála lévő szobrokat – idézte fel a történteket a napokban Alejandro Bautista, a mexikói Nemzeti Antropológia és Történeti Intézet (INAH) munkatársa.

Hozzátette: nem világos, hogy hogyan került a nő birtokába a három műtárgy, amelyeket végül január elején adtak át a mexikói külügyminisztériumnak. Mint mondta, a szobrokat megvizsgálják, és később kiállítják Mexikóban.

A három szobor egyike, a legrégebbi, valószínűleg rituális temetési urna volt, melyet tömjén égetésére használtak és akár több mint 1500 éves is lehet a szakértők szerint. Feltehetően a zapoték kultúrából származik.

Tavaly a mexikói kormány az INAH adatai szerint több mint 60 műkincset kapott vissza az Egyesült Államoktól, Ausztráliától és Németországtól, az olasz kormány 600 vallási tárgyú rajzot küldött vissza Mexikóba, a 18., 19. és 20. századból származó alkotásokat illegálisan vitték ki az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!