szűkülő életterek

2020.02.21. 17:00

Tíz állatfaj kaphat az eddiginél nagyobb védelmet

Többek közt a jaguár, az ázsiai elefánt és az óceáni fehérfoltú cápa kerülne fel az egyezmény 1. számú mellékletére, a legszigorúbban védett fajok listájára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ronnie Howard

Tízféle veszélyeztetett állat, köztük a jaguár, az ázsiai elefánt és az óceáni fehérfoltú cápa kaphat az eddiginél nagyobb védelmet a vándorló állatfajokról szóló ENSZ-egyezmény (Convention on Migratory Species, CMS) égisze alatt egy több mint 100 ország képviselői által benyújtott javaslat alapján.

Az indítványt az egyezményt aláíró országoknak az indiai Gandhinagarban, Gudzsarát állam fővárosában zajló 13. közgyűlésén terjesztették elő csütörtökön, és azt a várakozások szerint jóváhagyják a szombati plenáris záróülésen is. Ha ez megtörténik, az egyezmény aláírói kötelesek lesznek betiltani a szóban forgó állatfajok megölését.

A javaslat értelmében a 10 megnevezett faj felkerülne az egyezmény 1. számú mellékletére, a legszigorúbban védett fajok listájára. Több más vándorló állatfajt a 2. számú mellékletre tennének fel, amely szorosabb együttműködésre kötelezi az aláíró államokat az azon szereplő fajok védelmében.

A legszigorúbb védelemre javasolt fajok közül a jaguár életterének 40 százalékát veszítette el egy évszázad alatt. Bár törvény védi gyakorlatilag minden olyan országban, ahol előfordul, számos veszély leselkedik rá, köztük az erdőirtás és a vadorzás.

Az óceáni fehérfoltú cápa, amelynek uszonya kedvelt levesalapanyag Ázsiában, mára az egyik legveszélyeztetettebb cápafaj lett a túlzott lehalászás miatt. Az ázsiai elefántot természetes élőhelyének szűkülése, orvvadászat, mérgezés és a vándorlását nehezítő akadályok sújtják.

A legszigorúbban védeni javasolt fajok között több madár is szerepel, köztük a nagy indiai túzok és a Diomedea antipodensis nevű albatrosz.

A CMS célja szabad átjárást biztosítani az országok között a védett fajoknak, hogy elejét vegyék elszigetelődve élő populációk kialakulásának, amely a faj kihalásához vezethet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!