nem látogatható

2020.04.28. 09:59

Ritkaságnak számító, apró majom született egy francia állatkertben

A veszélyeztetett majmot a hagyományos kínai gyógyászat miatt még mindig vadásszák, ezért vadon már csak kétezer példány él.

FRANCE-ANIMAL-ZOO

Forrás: AFP

Fotó: SEBASTIEN BOZON

Igazi ritkaságnak számító, apró termetű majom, egy Francois-langur (Trachypithecus francoisi) született a kelet-franciaországi Besancon állatkertjében.

Európában ez a negyedik, a világon az ötödik alkalom, hogy Francois-langur született fogságban.

A március 18-án világra jött hímnek egyelőre még nem adtak nevet. Az intézményben most először született Francois-langur. A ritka szaporulat híre márciusban a koronavírus-járvány okozta válság, az egy nappal korábban elrendelt kijárási tilalom miatt maradt észrevétlen.

A veszélyeztetett faj Kínában és Vietnamban honos. Mára mindössze kétezer példánya maradt a vadonban és 133 egyede él állatkertekben. A felnőtt példányok testhossza nagyjából hatvan centiméter, súlyuk hét kilogramm.

Az állatkert szerint az apró termetű majmot a hagyományos kínai gyógyászat miatt vadásszák, míg természetes élőhelyei a mezőgazdasági termelés és a bányászat miatt zsugorodnak.

A Francois-langur bundája születéskor vöröses-arany színű, amely idővel egészen feketére sötétedik. Az állat pofáját kétoldalt jellegzetes fehér csík díszíti.

A kismajmot egyelőre nem láthatják a rajongók, mert az állatkert legalább május 11-ig zárva tart a járványügyi korlátozások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!