maradnia kell

2020.07.10. 13:17

Nem engedik eltávolítani az emlékkövet a braunaui Hitler-ház elől

Bár az elhíresült szülőházát rövidesen átépítik rendőrőrssé, az önkormányzat nem enged.

18 July 2018, Austria, Braunau am Inn: Adolf Hitler's birthplace. Photo: Lino Mirgeler/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotós: Lino Mirgeler

Az osztrák kormány által felkért jeles szakértők javaslata ellenére nem helyezik máshová az Adolf Hitler braunaui szülőháza előtt a háború és a fasizmus veszélyeire figyelmeztető emlékkövet, és a feliratát sem egészítik ki úgy, hogy az utaljon az osztrák társadalom felelősségére a nácizmusban – döntött a Braunau am Inn-i községtanács munkacsoportja.

Az emlékkő felirata megfelelő volt az 1989-es felállításkor, és az ma is – jelentette ki csütörtökön Hubert Esterbauer szabadságpárti (FPÖ) alpolgármester, ismertetve a külön e célra felállított munkacsoport egyhangú döntését.

A békéért, a szabadságért és a demokráciáért – Soha többé fasizmust! – Halottak milliói figyelmeztetnek erre – olvasható az önkormányzat tulajdonában lévő emlékkövön, amelynek áthelyezése és átalakítása annak kapcsán merült fel, hogy Hitler szülőházát rövidesen átépítik rendőrőrssé.

Az elhíresült lakóház leendő birtokosa, az osztrák belügyminisztérium által életre hívott, tekintélyes szakértőkből álló testület azt javasolta, hogy a Hitler-ház előtti emlékkövet helyezzék át egy másik, központi fekvésű helyre Braunauban, a rajta szereplő feliratot pedig egészítsék ki oly módon, hogy az utaljon arra, az osztrák társadalmat is politikai felelősség terheli a nácizmus bűncselekményeiért. A legelső javaslatot, hogy az emlékkövet szállítsák át a Történelem Háza nevű bécsi múzeumba, már korábban elvetették.

Az átépítés és a rendőrségi használatba adás célja megakadályozni, hogy az állam által nemrégiben kisajátított ingatlan, ahol amúgy csupán élete első pár hónapját töltötte a későbbi náci diktátor, újfasiszta zarándokhellyé váljon.

Az alpolgármester szerint az építési munkák megkezdéséig még jó pár hónap telhet el. Az emlékkövet az építkezés idejére sem akarják máshova vinni, a jelenlegi helyén akarják megvédeni az esetleges károsodástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!