Szabadesés

2020.08.28. 15:52

Először ugrottak ki napenergia által hajtott repülőből

Először hajtott végre ugrást és szabadesést napenergia által hajtott elektromos repülőről egy svájci csapat.

A svájci Raphael Domjan ejtőernyővel kiugrik a napenergiával hajtott SolarStratos repülőgép prototípusából, amelyet Miguel A. Iturmendi spanyol berepülőpilóta vezet a svájci Payerne repülőtere fölött 2020. augusztus 25-én. Domjan sikeres ugrást hajtott végre, amivel két világcsúcsot is felállított: ez volt az elsõ, kizárólag napenergiával meghajtott repülõgépbõl történõ ugrás és az elsõ napenergia hajtotta repülõbõl indított szabadesés. A végsõ cél a napelemes géppel feljutni a sztratoszféráig.

Forrás: MTI/EPA/Keystone

Fotós: Laurent Gillieron

A SolarStratos kísérleti kisrepülőgépe fedélzetén két személlyel szállt fel kedden a reggeli órákban és 1520 méterre emelkedett, amikor a csapat alapítója, Raphael Domjan kiugrott a gépből.

A csapat közlése szerint Domjan néhány száz méterig szabadesésben zuhant és több mint 150 kilométer per órás sebességre gyorsult fel, mielőtt kiengedte ejtőernyőjét és biztonságosan landolt.

Közlésük szerint az ugrással azt akarták demonstrálni, hogy az olyan sportokat is lehet végezni a klímát felmelegítő üvegházhatású gázok nélkül, mint az ejtőernyős ugrás. A kerozinnal hajtott gépek kibocsátása felel jelenleg az emberi tevékenységre visszavezethető szénemisszió mintegy 2 százalékáért.

A SolarStratos csapat célkitűzése, hogy a 22 négyzetméternyi napelempanellel felszerelt egypropelleres géppel egészen a sztratoszféráig, 20 ezer méteres magasságig repüljenek 2022-ben.

Borítókép: A svájci Raphael Domjan ejtőernyővel kiugrik a napenergiával hajtott SolarStratos repülőgép prototípusából, amelyet Miguel A. Iturmendi spanyol berepülőpilóta vezet a svájci Payerne repülőtere fölött 2020. augusztus 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!