csúcstechnika

2020.08.19. 22:01

Látványos videókon a Hiúz páncélautó, amit Magyarországon fognak gyártani

A Lynx harcjárműveket egy német-magyar vegyesvállalat keretein belül gyártják majd. A jármű méltán szerepel többek között Csehország és az USA kívánságlistáján is.

A Rheinmetall Defence német vállalat Lynx (Hiúz) névre keresztelt gyalogsági harcjárművét a Zrínyi 2026 honvédelmi és a haderőfejlesztési program részeként. A harcjárművek gyártását a német céggel alkotott vegyesvállalat végzi – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A közel 700 milliárd forintos programban Magyarország egy lánctalpas, páncélozott harcjármű-családot fog gyártani és rendszeresíteni.

A Lynx KF41 nevű páncélautó méltán szerepel Csehország és az Egyesült Államok kívánságlistáján. Az ötventonnás, változattól függően 755 vagy 1140 lóerős dízelmotorral felszerelt Hiúz akár 65-70 km/h sebességgel is képes haladni. A jármű tűzerejéről egy 30 vagy 35 milliméteres nehézgépágyú és egy 7,62 milliméteres géppuska gondoskodik. A Hiúz továbbá irányított páncéltörő rakétákkal is felfegyverezhető, valamint korszerű felderítő és célkijelölő optikája és elektronikája van.

A Rheinmetall Defence hivatalos YouTube-csatornáján két látványos videón keresztül mutatja be a korszerű hadi járművet.

Az első videót még 2018-ban tette közzé a vállalat azzal a céllal, hogy bemutassa a Hiúzt a nagyközönségnek:

A második videó 2019 májusában készült a cseh IDET haditechnikai kiállításon:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!