Samson és Boboy

2020.08.22. 07:32

Védett orangutánokat szabadítottak ki egy indonéz vidámparkból

Két védett orangutánt szabadítottak ki állatvédők egy Jáva szigetén lévő vidámparkból. A rosszul táplált hím állatokat, amelyeket ketrecben tartottak, egy borneói állatmenhelyre szállították.

Orangután a bangkoki Pata Állatkertben 2019. július 2-án. A szerény méretű, magántulajdonban levő állatkert a Pata Pinklao áruház 6. és 7. emeletét foglalja el, és az épület átadásával egyidejűleg, 1983-ban nyílt meg. A méltatlan életkörülményekre hivatkozó állatvédők által sok éve támadott állatkert az alsó szinten a fogságot viszonylag jól tűrő hüllőket, kétéltűeket és halakat tart, a felsőbb emeleten viszont főemlősöket, nagymacskákat, egyéb nagytestű emlősöket és madarakat.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Rungrodzs Jongrit

A Nemzetközi Állatmentő (IAR) csoport közleménye szerint

a 20 év körüli orangutánokról tavaly októberben derült ki, hogy illegálisan tartják fogságban őket egy vidámparkban és egy magánszemély családi házában.

A Samson és Boboy névre hallgató főemlősök kiszabadítását az indonéz természetvédők ezt követően szervezték meg.

A borneói Ketapangban található állatmenhelyen alapos vizsgálaton esnek át az orangutánok, és két hónapig karanténban tartják őket, mielőtt eldől, hogy vissza lehet-e őket engedni a vadonba.

Karmele L. Sanchez, az IAR indonéziai igazgatója elmondta:

a megmentett orangutánok rehabilitációja hosszadalmas és nehéz feladat. Különösen akkor, ha az állat az egész életét ketrecben töltötte, és nem tanulta meg, hogyan éljen a vadonban.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) adatai szerint mintegy százezer borneói orangután él a vadonban. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb, mint a felére csökkent. Az orangutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!