Ország-világ

2020.09.03. 13:24

Hamar lecsökken a gyógyultak szervezetében az antitestek száma

Már pár héten belül nagyon visszaesik a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak zömének szervezetében az antitestek jelenléte – fedezték fel Izraelben plazmadonorok vizsgálata során.

Recovered Israeli novel coronavirus patient Yoram Carmeli, 58, donates blood samples for plasma extraction, contributing to Israel's new experimental antibodies treatment, at Magen David Adom’s Blood Services in Sheba Medical Center Hospital near Tel Aviv, on June 1, 2020. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gil Cohen-Magen

Az MDA sürgősségi betegellátó szerdán tette közzé adatait. A vizsgált gyógyultak között olyanok is voltak, akik négyszer is adtak vérplazmát, és 90 százalékuknál egyértelműen fokozatosan visszaesett az antitestek száma. Ráadásul a vérvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a betegségből kilábaltak 17 százalékának szervezete egyáltalán nem termelt antitestet.

Izraelben egyébként a gyógyultaknak csak igen kis hányada volt hajlandó plazmát adományozni, hogy megmentse más betegek életét, a nagyjából százezer közül mindössze 1300 lett donor.

Borítókép: Várplazmát adományozó gyógyult koronavírus-fertőzött egy Tel Aviv-közeli kórházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!