átadják egymásnak

2020.10.22. 11:17

Gyógyszerrezisztens baktériumot hordoznak a madarak

Ausztrál szakemberek sirály-, pingvin- és galambpopulációknál is kimutatták a kólibaktériumot, amelynek bizonyos törzsei ártalmasak lehetnek az emberre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Wut_Moppie

A városi lakossághoz közel élő madarak az eddig véltnél jóval nagyobb arányban hordozói egy gyógyszerrezisztens baktériumnak Ausztráliában – állapították meg a kutatók.

A Murdoch Egyetem szakemberei sirály-, pingvin- és galambpopulációknál is kimutatták a kólibaktériumot (Escherichia coli), amelynek bizonyos törzsei ártalmasak lehetnek az emberre.

A kutatók a vizsgált sirályok felénél kimutatták az E. colit, míg korábban úgy vélték, hogy minden tíz madárból csupán kettő hordozza a baktériumot.

A kutatók szerint a baktérium egyebek között húgyúti fertőzést és vérmérgezést okozhat az embernél, és a vadállatokban való jelenléte tovább csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát.

A szakemberek úgy vélik, hogy a sirályok az emberi ürülékkel érintkezve kerülnek kapcsolatba a baktériummal, amely azután visszajuthat az emberhez, vagy átkerülhet a haszonállatokra, házi kedvencekre.

„Nem tudjuk pontosan, hogy a madarak miként kerülnek kapcsolatba a baktériummal, de úgy véljük, hogy a szeméttelepeknek, különösen a pelenkák, tisztasági betétek és egyéb ilyen jellegű hulladékoknak köze lehet a dologhoz, mivel a sirályok rendszeresen portyáznak ezeken a területeken” – mondta Sam Abraham, az egyetem kutatója.

„A sirályok ezután szétterjesztik a kórokozót a többi madárfaj között, így lehetséges, hogy a pingvinek és a galambok is hordozókká válnak, annak ellenére, hogy ezek a madarak egyébként teljesen más életmódot folytatnak és nem kutatnak élelem után a szemétben, ahogy azt a sirályok teszik” – tette hozzá a kutató.

A szakemberek a népszerű turistacélpontnak számító Penguin Islanden élő madarakra fókuszálták a tanulmányukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!