Úttörő fejlesztés

2020.12.26. 18:30

A legszűkebb hajszálerekbe is bejut egy új orvosi eszköz

A vérkeringés legszűkebb hajszálereibe is bejutó eszközt fejlesztettek svájci kutatók vezetésével.

Forrás: Shutterstock

A lausanne-i Svájci Műszaki Egyetemen (EPFL) kifejlesztett eszközzel a különösen zegzugos és leheletfinom vérerek is elérhetővé válhatnak. A kutatók reményei szerint a rendszer lehetővé teszi a nehezen megközelíthető agytumorok kezelését.

A hajszálerek, vagyis kapillárisok igen vékonyak. Különösen az agyban áramlik a vér leheletfinom vénákon és artériákon keresztül. Hogy a legkisebb erekhez is utat találjanak, a tudósok olyan „huzalt” használnak, amellyel a katétert a kívánt helyre tudják juttatni.

„Az agy jelentős részei azonban elérhetetlenek, mivel a létező eszközök erre nem megfelelőek, így az agy bonyolult, finom érrendszerének kutatása a szövetek károsítása nélkül igen nehéz”

idézte az EPFL közleménye Selman Sakar lausanne-i tudóst.

Sakar kutatócsoportjával ezért egy száz mikrométernél is kisebb eszközt készített, amely a legfinomabb, legzegzugosabb vérerekbe is eljut.

A rendszer működőképességét a tudósok laboratóriumban, valamint egy nyúlfül érrendszerén mutatták be

írták a Nature Communications tudományos lapban.

Az eszköz biokompatibilis műanyagból készített mágneses csúcsból és egy hajlékony testből áll. Úgy működik, mint a horgászok horga a vízben: a véráram a test legvékonyabb ereibe is elsodorja az eszközt, amelyet a másik végén biztosan tartanak.

Ha elágazáshoz érkezik, mágneses számítógépes irányítással a kívánt hely felé fordul, így vándorol a hajszálerekben a szövetek károsítása nélkül.

Következő lépésként állatkísérletekben tesztelik az eszközt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!