örökségvédelem

2020.12.14. 10:47

A nácik által ellopott két festmény kerül vissza Lengyelországba

A második világháborúban a nácik által ellopott két 15. századi festményt ad vissza Lengyelországnak a galíciai Pontevedrai Múzeum – jelentette be a spanyolországi intézmény igazgatója.

Forrás: Shutterstock

A lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium által a múzeumhoz eljuttatott dokumentumok szerint a pontevedrai intézményben lévő műalkotások egykor a Czartoryski-gyűjtemény részét képezték a nyugatközép-lengyelországi Goluchówban.

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a műveket egy múzeum alagsorában. Az országból való menekülés közben azonban letartóztatták őket és a nácik felfedezték az elrejtett műveket is, amelyek közül a legértékesebbeket elvitték.

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból és 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, ahol a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez vásárolta meg őket a magángyűjteménye számára. 1994-ben aztán a múzeum megvette a képeket.

Az intézményt idén márciusban értesítette a lengyel kulturális minisztérium arról, hogy a festményeket a nácik lopták el Lengyelországból. „Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a szóban forgó festmények” – mondta Juan Manuel Rey, a múzeum igazgatója. Hozzátette: örömmel tölti el, hogy hozzájárulhat egy „történelmi jóvátételhez” és hangsúlyozta, hogy az intézménynek nem volt tudomása a képek eredetéről.

A múzeum bejelentette, hogy mielőtt a két alkotás visszatérne Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amelynek témája a háborúkban elkobzott műalkotások lesznek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!