turistacsalogató

2020.12.20. 16:00

Az észak-atlanti térség első tenger alatti körforgalmát adták át a Feröer-szigeteken

A terméskőből épült körforgalomban állandó jelleggel váltakozó színű (kék, sárga, zöld) megvilágítással és fényjátékkal kápráztatják el az autósokat.

Forrás: Shutterstock

Az észak-atlanti térség első tenger alatti körforgalmát adták át pénteken a Feröer-szigeteken.

A turistalátványosságnak sem utolsó objektum része egy 11 kilométeres, legnagyobb részt a tenger alatt húzódó alagútnak, amely a Streymoy-szigeten fekvő főváros, Torshavn és Esturoy-sziget egy öblének két oldala között rövidíti le töredékére az autós átkelés idejét.

A Streymoy-szigetről induló alagút Estroy szigetét megközelítve kétfelé ágazik, itt alakították ki az újdonságnak számító látványos körforgalmat Trondur Patursson feröeri művész és Eydun Eliasen építész tervei alapján.

A terméskőből épült körforgalomban állandó jelleggel váltakozó színű (kék, sárga, zöld) megvilágítással és fényjátékkal kápráztatják el az autósokat, akik a leírások szerint földöntúli világban érezhetik magukat.

Az alagút 64 percről 16 percre csökkenti az utazás idejét a főváros, Torshavn és a túlparti öböl két pontja, Runavík és Strendur között, és 68 percről 36 percre a továbbjutást a szigetcsoport második legnagyobb városába, a Bordoy-szigeten fekvő Klaksvíkba.

Legmélyebb pontján az alagút 187 méterre van a tenger felszínétől, ennek ellenére úgy építették meg, hogy az emelkedő sehol ne haladja meg az öt százalékot.

A mintegy 50 ezer lakosú szigetcsoport Dánia autonómiát élvező tartománya, nagyjából félúton helyezkedik el az Atlanti-óceánban Izland és Skandinávia között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!