38 éves volt

2020.12.22. 08:40

Elpusztult a világ legidősebb, fogságban tartott óriáspandája

Szakértők szerint a panda élete olyan hosszúra nyúlt, mintha egy ember több mint 110 évet élt volna.

(201221) -- CHONGQING, Dec. 21, 2020 (Xinhua) -- File photo taken on Sept. 24, 2018 shows Xinxing enjoying a special mooncake at a zoo in Chongqing, southwest China. Xinxing, the world's oldest captive giant panda, died at the zoo on Dec. 8, the zoo announced Monday. She was 38. (Xinhua/Tang Yi)

Forrás: XINHUA / Xinhua via AFP

Fotó: Tang Yi

Elpusztult a világ legidősebb, fogságban tartott óriáspandája Kínában. A 38 éves nőstény panda, Hszinhszing a csungkingi állatkertben múlt ki még december elején. Az állatkert hétfői közleménye szerint Hszinhszing október második felétől betegeskedett: elment az étvágya, nehezen lélegzett, köhögött és emésztési problémái voltak.

Számos egészségügyi intézmény szakértője és a kínai óriáspanda szaporító- és kutatóközpont szakemberei is mindent elkövettek, hogy meggyógyítsák, de végül nem tudtak segíteni rajta, és december 8-án elpusztult.

Az anatómiai és patológiai vizsgálat kiderítette, hogy idős kora és több szervének elégtelen működése miatt emésztési zavarai voltak, vérében nagymértékben csökkent a fehérjék szintje és vérszegénységben szenvedett. Fertőzés támadta meg a gyomrát és a tüdejét, s végül ez vezetett a halálához.

Hszinhszing 1982-ben született a vadonban, Szecsuan tartományban.

A nőstény állat egyéves korában került a csungkingi állatkertbe, ahol egy 150 pandából álló nagy pandacsalád matriarchája lett. Kína-szerte és más országokban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is élnek utódai.

Borítókép: Hszinhszing a csungkingi állatkertben 2018. szeptember 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!