rideg történelem

2020.12.22. 07:02

Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban

A klíma lehűlése miatt melegen öltözködhetett Ötzi. Osztrák kutatók vizsgálata szerint az ötezer éve élt kőkorszaki ember idején fordult hidegebbre az idő az Alpokban.

Illustration, death of Ötzi (ca. 3255 BC) in the Ötztal Alps (border between Austria and Italy)

Forrás: SMETEK / PHOTONONSTOP VIA AFP

Fotó: WIESLAW SMETEK

A Keleti-Alpok csúcsai tízezer évvel ezelőtt jégmentesek voltak az elemzések szerint, 5900 évvel ezelőtt azonban a klíma ismét hidegebbre fordult és a gleccserek újra növekedni kezdtek – közölték az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) munkatársai a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent írásukban. Ötzinek, aki néhány évszázaddal a lehűlés kezdete után élt, ezért egyre melegebben kellett öltözködnie.

Ötzi maradványai
Fotó: Andrea Solero / AFP

Az akkori földtörténeti kor a holocén volt, egy 12 ezer éven át uralkodó melegebb időszak a jégkorszakon belül. A holocénben viszont Európában klímaváltozások is történtek. A visszavonuló jég nyomán felszínre került fák, valamint egyéb adatok arra utalnak, hogy egy úgynevezett klímaoptimum (meleg időszak) uralkodott mintegy 6000 évvel ezelőtt.

Az új elemzési eredmények is alátámasztják a más meglévő adatókból levont következtetéseket.

Pascal Bohleber, az ÖAW Interdiszciplináris Hegységkutató Intézetének munkatársa a tiroli Kauner-völgyben emelkedő 3518 méteres Weißseespitze gleccserénél végzett fúrásokat és két így nyert jégmagot elemzett.

A jégbe zárt szén segítségével meg tudták állapítani a legrégebbi, a sziklás altalajnál lévő rétegek korát. Eszerint a gleccserben lévő legrégebbi jég nagyjából 5900 éves, legfeljebb 7000.

„Ez arra utal, hogy ez előtt a csúcs jégmentes volt” – mondta Bohleber.

A tudósok ezért abból indulnak ki, hogy az akkori klímakörülmények miatt nagy magasságban sem volt lehetséges a tartós gleccseresedés, mivel túl meleg volt. Csak ezután javultak a körülmények a jégtömegek kialakulása szempontjából.

A jégfuratok mindössze 12 kilométerre attól a helytől származnak, ahol 1991-ben megtalálták Ötzit, a gleccsermúmiát 3200 méteres magasságban. Ötzi korát 5100-5300 évre teszik, életében valószínűleg a gleccserek ismét megjelentek a Keleti-Alpokban.

„Ez az akkori emberek számára azt jelentette, hogy az Alpokon való átkelés valószínűleg veszélyesebbé vált” – mondta Bohleber.

Azt nem tudni, hogy Ötzi a jégben halt-e meg, vagy csak halála után zárta magába a jég. A jégtömeget, mely konzerválta a testet, sohasem datálták kutatók, ma pedig már nem létezik.

A jelenlegi globális felmelegedés előrehaladtával a hely hamarosan ismét jégtelenné válik. „Szerencsénk van, hogy egyáltalán tudtunk még jégfuratot venni. Fogy az időnk. Még 10-12 méternyi jég van, néhány éven belül azonban teljesen eltűnhet” – mondta Bohleber.

A gleccserkutató kiemelte, hogy bár az átkelő csúcsa a holocén korban egyszer már jégtelenné vált, ez nem jelenti azt, hogy akkoriban melegebb volt, mint ma. „Adataink alapján csak azt mondhatjuk, hogy a gleccserek 5900 éve ismét növekedni kezdtek. Hogy mi volt azelőtt, azt nem tudjuk rekonstruálni a jégfuratokból” – fejtette ki.

A Nyugati-Alpok csúcsain 4000 méter felett ugyanakkor sok helyen a holocén teljes időszaka alatt megmaradt a jég. Nem tudni, hogy ez a jövőben is így marad-e.

„A gleccserek jelenleg drámai sebességgel húzódnak vissza, ezt sürgősen tovább kell vizsgálni. Ennek fontos alapot ad a gleccserek holocén kori múltjának ismerete” – mondta Bohleber.

Borítókép: Ötzi halála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!