Ország-világ

2020.12.18. 09:40

Végleg eltörölnék a családokat

Rémesnek tartja egy újságíró, hogy a szülők egyes dolgokban korlátozzák a gyerekeiket. Szerinte a szülők egyenesen zsarnokok és a fehér, valamint a gazdag emberekkel együtt az elnyomó osztály részei.

Forrás: Shutterstock

Az idei évben a koronavírus-járvány nem várt dolgokat hozott elő az emberekből. Így merült fel a család felbontásának gondolata is többekben. Ennek legutóbb egy újságíró adott hangot a közösségi oldalán, aki a szülőket zsarnokoknak nevezte – írja a V4NA Hírügynökség.

Noah Berlatsky szerint a szülők az elnyomók osztályába tartoznak, csak úgy, mint a fehér és a gazdag emberek. A gyerek-szülő kapcsolatban megtestesülő bántalmazást pedig lehet minimalizálni, de teljesen megszüntetni nem.

Az újságíró szomorúan látja, hogy a magukat radikálisnak beállító emberek mégsem támogatják az ő véleményét. Pedig Marx és Engels sem volt nagy bizalommal a nukleáris család iránt – mutat rá Berlatsky. A férfi még abba is belemegy, hogy mennyire szörnyű, hogy a szülők néha megtiltanak valamit a gyerekeiknek – például, hogy valakivel beszéljenek, kimenjenek a házból, vagy akár queer-ként azonosítsák magukat. Berlatsky szerint ráadásul a család mechanizmusa összefügg a kapitalizmussal.

A családok eltörlésére vonatkozó gondolatok viszont nem újkeletűek. Hasonlóan radikális gondolatokkal állt elő tavasszal Sophie Lewis, a Brooklyn Institute for Social Research munkatársa is. Ő egy véleménycikkében arról írt, hogy most, a koronavírus-járvány közepette érkezett el az idő arra, hogy eltöröljék a családokat.

Lewis szerint nem mindenkinek jelent jót, hogy otthon kell maradnia a járvány miatt, és egyeseknek nincs is otthonuk. Ráadásul a családi modellek a reprodukcióra épülnek, ami a feminista szerint nagyon rossz, mert kategóriákba osztja az embereket nem és nemzetiség szerint. Sophie Lewis egyébként a cikke kapcsán adott interjúban a szintén feminista Madeline Lane-McKinley szavait idézte, és a kapitalizmussal kötötte össze a családokat és a háztartásokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!