ezzel küldték az SOS-t

2021.02.01. 17:12

A járvány miatt egyelőre az óceán fenekén marad a Titanic távírója

Bizonytalan időre elnapolta a Titanic SOS-üzeneteit küldő távíró kiemelésének és kiállításának terveit a luxushajó ezüstneműit, porcelánjait és aranyérméit már korábban felszínre hozó R.M.S. Titanic vállalat a koronavírus-járványra hivatkozva.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az atlantai székhelyű cég a nemzetközi közlekedéssel és az expedíció anyagi-technikai feltételeinek biztosításával kapcsolatos egyre fokozódó nehézségekkel, valamint a résztvevők egészségének megóvásával indokolta döntését a pénteken benyújtott bírósági dokumentumokban.

Az RMS Titanic Inc. csaknem egy éve kényszerül nélkülözni elsődleges bevételforrásait, mivel az Atlanti-óceán mélyén pihenő roncsról kimentett tárgyakat bemutató kiállításai bezártak a koronavírus-járvány miatt. Az országszerte elérhető tárlatainak csupán egy része nyitott ki újra, és azok is csupán korlátozott látogatószámmal működnek. A cég ugyanakkor kitart amellett, hogy pénzügyileg stabil helyzetben van.

Pair of Dress Boots (Allen)

Several pairs of footwear were recovered from Mr. Allen’s suitcase. This is a pair of leather dress boots with cloth pull-on tabs. The heels are detached. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Titanic #TITANICxVEGAS #TitanicArtifacts pic.twitter.com/RdCFw1lIJE

— RMS Titanic, Inc. (@RMSTitanic_Inc) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">January 18, 2020

A cég hangsúlyozta, továbbra is egyik legfőbb prioritása a Marconi-féle drótnélküli távíró kiemelése, amelyre azonnal sor kerül, „amint észszerű keretek között megvalósítható lesz”.

A cég szerint a rádió kiemelése és kiállítása nem kegyeletsértő a Titanic-kal hullámsírba szálló holtakkal szemben, ellenben segít megőrizni és fenntartani a hajó örökségét.

A vállalat még tavaly februárban kérvényezte egy virginiai bíróságtól, hogy kimenthesse a gyorsan romló állapotú roncsból a távírót. A cég, amely most korábbi kérvényét frissítette, tovább dolgozik az expedíció finanszírozási tervén, ahogy azt a Titanic megmentési kérdéseivel foglalkozó tengerjogi bíróság elrendelte.

A vállalat mindeközben jogi csatát vív az amerikai kormánnyal az expedíció törvényességét illetően. A kormányt képviselő ügyvédek szerint a cég csak a kormány jóváhagyásával emelheti ki a távírót, mivel a roncs hivatalos emlékmű.

A Titanic 1912. április 14-én éjjel 11.40-kor ütközött egy jéghegynek Angliából New Yorkba tartva. A hatalmas luxusgőzös a még viszonylag újdonságnak számító Marconi-féle drótnélküli távíróval küldött kétségbeesett üzeneteket a katasztrófáról. Az üzeneteket a közelben lévő hajókon és a szárazföldön is fogták.

A hajó alig három óra alatt elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó több mint 2200 főnyi utas és legénység közül alig több mint 700 élte túl a tragédiát.

A Titanic roncsának elhelyezkedését az Atlanti-óceán mélyén, Új-Fundlandtól 645 kilométerre a Robert Ballard óceánkutató által vezetett nemzetközi csoportnak sikerült meghatároznia 1985-ben. Az RMS Titanic Inc. bírósági felhatalmazással az évek során több ezernyi leletet hozott felszínre a roncsok közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!