aukció

2021.02.14. 07:30

Volt amerikai elnökök személyes tárgyaiból tartanak online árverést

A most eladásra kínált csaknem 300 elnöki relikvia között szerepel Andrew Johnson 1865. május 31-i keltezésű rendelete, amellyel országos gyásznapot rendelt el Lincoln elnök meggyilkolása miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

George Washington hajtincse és John F. Kennedy vörös harvardi kardigánja is az eladásra kínált tételek között szerepel azon az online árverésen, amelyet csütörtöktől rendez egy bostoni aukciósház volt amerikai elnökök személyes tárgyaiból és hivatali dokumentumaiból.

George Washington és felesége, Martha hajtincse dédunokahúguk családja révén maradt fenn, és tartozik hozzá a történetét igazoló dokumentáció is – közölte kedden az RR Auction. A bostoni aukciósház tavaly 81 ezer dollárért (24 millió forintért) adta el Abraham Lincoln egy hajtincsét, amelyet az elnök 1865-ös meggyilkolásáról szóló vérfoltos táviratba csomagoltak.

A most eladásra kínált csaknem 300 elnöki relikvia között szerepel Andrew Johnson 1865. május 31-i keltezésű rendelete, amellyel országos gyásznapot rendelt el Lincoln elnök meggyilkolása miatt, továbbá az a toll, amellyel Warren Harding 1921. július 2-án aláírta az I. világháborúban való amerikai szerepvállalás végleges befejezéséről szóló törvényt, a kongresszus két háza által elfogadott úgynevezett Knox-Porter-határozatot.

A február 18-ig tartó árverésen lehet licitálni arra a vörös kardigánra is, amelyet a meggyilkolt John F. Kennedy még diákként a Harvard Egyetemen viselt. JFK kardigánját Herman Lang, a CBS televízió operatőre őrizte meg, aki a kamerát kezelte a Jacqueline Kennedyvel 1964-ben, egy évvel a 35. elnök meggyilkolása után készült interjú közben.

Az operatőr megjegyezte, hogy fázik, mire az özvegy egyik munkatársa odahozta neki a néhai elnök ruhadarabját. Az aukciósház szerint Lang vissza akarta adni a kardigánt, de azt mondták neki, hogy megtarthatja emlékbe.

A tételek között szerepel John Quincy Adams, James Monroe, James Madison, Andrew Jackson, Martin Van Buren, Zachary Taylor, Millard Fillmore, James Buchanan, Ulysses S. Grant, James Garfield és más amerikai elnökök számos dokumentuma és személyes okmánya, köztük egy Lincolnt és fiát, Tad-ot ábrázoló fotó az Egyesült Államok 16. elnökének kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!