Állatvédelem

2021.03.09. 14:00

Helikopterrel szállították a vadonba a mentett orángutánokat

Jól érzik magukat a vadonban a három hete Borneón szabadon engedett orángutánok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 10 mentett orángutánt a sziget Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette engedték szabadon; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.

Az állatok jóllétét külön erre létrejött csoport felügyeli. A majmok megfigyelése nem egyszerű, mivel többnyire magasan, a lombkoronában közlekednek és éjszakai fészküket is nagy magasságban építik meg.

A csapatnak mégis sikerült a 27 éves Freet és a 25 éves Juve nevű hím, valamint a 28 éves Britney nevű nőstény nyomaira bukkannia.

„Freet, Juve és Britney, úgy tűnik, példaértékű módon otthonra talált a Kehje Sewen erdőben”

– közölte hétfőn a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF).

A többi állatról, Nenuahról, Noelről, Hugusról és Baliról is jó híreket kaptak, ezeket az egyedeket is többször látták a vadonban.

A 10 orángutánt a védett Bukit-Batikap erdőben, Közép-Kalimantanban engedték szabadon.

„A vadonba engedés után kezdődik az igazi munka. Az esőerdőben ugyanis a szabadság az emberi segítség nélküli túlélést jelenti”

– mondta Daniel Merdes, a BOS Németország egyik vezetője.

A szakértői csapatoknak több hónapon át rendelkezésre kell állniuk, de csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy-egy állatot vissza kell vinni a mentőállomásra, hogy újabb segítséget kapjon a vadonban szükséges képességek elsajátításában.

Összesen öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek.

A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették a szigetre.

A Bali nevű egyedet 2003-ban mindössze négyhónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került az állat a BOSF kezelésébe, így immár 18 évesen készen állt arra, hogy ismét önállóan, szabadon éljen.

Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek a koronavírus-járvány miatt.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orángután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!