nem elég sokszínű

2021.04.19. 16:03

Már a fekete színészek sem számítanak elég „feketének”

A BBC sokszínűségért felelős igazgatója szerint, a Sierra Leonei születésű Idris Elba nem elég fekete. A 2010 óta játszott Luther című sorozat főszereplője az igazgató szerint hiteltelenné válik a filmben, mert nincsenek fekete barátai.

English actor Idris Elba attends the world premiere of "Fast & Furious presents Hobbs & Shaw," at the Dolby Theatre in Hollywood California, July 13, 2019. (Photo by Chris Delmas / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chris Delmas

A BBC sokszínűségért felelős igazgatója szerint a londonban élő Sierra Leone-i színész, Idris Elba nem elég „fekete” – írja a V4NA.

A Luther egy thriller-krimi tévésorozat, amely a kritikusok és a közönség körében egyaránt rendkívül népszerű.

A főszereplő John Luther, akit Idris Elba londoni színész, az Arany Glóbusz nyertese alakít.

Luther egy fekete, erős, karizmatikus, intelligens férfi, aki szeret unortodox módszereket alkalmazni a nyomozások során. A politikai korrekt vezetésnek azonban ez nem volt elegendő. A Daily Mail beszámolója szerint,

a BBC sokszínűségért felelős igazgatója Miranda Wayland bírálta Luther nyomozót, hogy „nem elég fekete ahhoz, hogy valódi legyen”, és „nincsenek fekete barátai, emellett nem fogyaszt karibi ételeket”.

Wayland a héten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a John Luther fekete detektív főszereplésével készült tévésorozat csak felszínesen sokszínű, és hogy az Egyesült Királyság műsorszolgáltatója megpróbálja a jelenleginél is átfogóbb módon ábrázolni a kisebbségeket. Wayland rámutatott, hogy a fekete ember valódi képviseletének biztosítása érdekében

a szereplők köré olyan kulturális környezetet kell építeni, amely 100 százalékban tükrözi a hátterüket.

– Amikor Luther először megjelent a tévék képernyőjén mindenki szerette, hogy egy igazán erős fekete karaktert láthatunk – magyarázta Wayland.

– Mindannyian beleszerettünk. Ki nem, igaz? De a második sorozat után azt gondoltam,

oké, nincsenek fekete barátai, nem eszik karibi ételeket, nem tűnik hitelesnek

– tette hozzá.

Idris Alba a Luther-sorozat 3 évadában, 2013-ban
Fotó: BBC / Collection Christophel via AFP

Sokan a karakter, és a színész védelmére keltek, és elutasították Miranda Wayland kijelentéseit. Neil Cross író, Luther megalkotója elmondta, hogy meglepődött a műsorszolgáltató kijelentésein, és ragaszkodik ahhoz, hogy Idris Elba elsősorban azért fogadta el a szerepet, mert

a bőrszín nem tekinthető meghatározónak a karakter identitása szempontjából.

A sorozatot előállító produkciós iroda hivatalosan is megvédte a karaktert, és kijelentették, hogy rendkívül büszkék arra, hogy a műsor 10 millió nézőt ért el, és a világ 200 országába adták el.

Borítókép: Idris Elba az egyik Fast&Furious-film (Halálos iramban: Hobbs & Shaw) bemutatóján Kaliforniában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!