fajvédelmi program

2021.04.05. 15:45

Rekordot döntött a francia Pireneusokban élő barnamedvék száma

Tavaly 64 barnamedvét, köztük 16 bocsot számoltak össze a francia Pireneusokban, ami rekordot jelent – közölte csütörtökön a Réseau Ours Brun (ROB) állatvédő szervezet.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A ROB jelentése szerint a megfigyelések kezdete óta még soha nem fordult elő, hogy egyetlen évben kilenc almot találjanak.

A Pireneusok franciaországi részén gyakorlatilag folyamatosan nő a medvepopuláció 1995 óta, amikor még a tízet sem érte el az ott élő barnamedvék száma. Tavalyelőtt 59 állatot számoltak össze.

Az állatvédők szerint azonban még mindig nem ért el akkora méretet a populáció, hogy külső segítség nélkül életképes maradjon.

Legalább 50 szaporodásképes egyedre és genetikai sokféleségre van szükség – hangsúlyozzák. A kormány 2028-ig szóló terve egyébként ezt előirányozza.

A civil szervezet elégedetten állapította meg azt is, hogy 2020-ban látványosan csökkent a medvék által a haszonállatokban okozott kár: 636 jószág pusztult el vagy sebesült meg medvetámadásban, feleannyi, mint 2019-ben (1200).

A nyájak védelme kardinális kérdés, mert a gazdák hevesen ellenzik a medvék pireneusi újrahonosítását,

tavaly júliusban például 1800 embert, köztük választott politikusokat sikerült mozgósítaniuk egy medveellenes tüntetésre. Tavaly három barnamedvét ejtettek el illegálisan, a ROB követeli, hogy ezeket pótolják, mint ahogy azt a törvény is előírja. A medveszámlálók szép szaporulatra számítanak idén is, mivel szerintük 14 vagy 15 nősténynek is utódai születhetnek 2021-ben.

Borítókép: Pireneusi barna medvék / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!