yanomami indiánok

2021.05.29. 11:10

Illegális aranybányászok dúlják az amazóniai őslakosok földjét

A Brazília északi részén élő yanomami népcsoport területének nagyjából 200 hektárnyi erdőségét dúlták fel az év első negyedében az illegálisan tevékenykedő aranyásók – derült ki egy kedden közzétett jelentésből.

A Yanomami native man mans his bow and arrow at the Irotatheri community, Amazonas state, southern Venezuela, 19 km away from the border with Brazil, on September 7, 2012. The Venezuelan government on Friday agreed to lead a delegation of national and international media to Irotatheri after a slaughter of 80 Yanomami natives was reported. Venezuelan militarymen detected evidence of illegal mining in the south of the country, where Yanomami natives would have presumably been massacred by Brazilian illegal gold prospectors. AFP PHOTO/Leo RAMIREZ (Photo by LEO RAMIREZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Leo Ramirez

A Hutukara Associacao Yanomami nevű szervezet szerint amennyiben a pusztítás ilyen ütemben folytatódik, akkor 2021 újabb negatív rekordot jelenthet a yanomamik számára.

Tavaly 500 hektárnyi amazonasi esőerdő semmisült meg védett területükön. Az arany után kutató szerencselovagok a yanomamik eddig 2130 hektárnyi földjét dúlták fel. A védett területet ma már sok helyen mély vájatok és aranybányászok táborai borítják.

A brazil legfelsőbb bíróság hétfői döntése szerint

a brazil kormánynak minden tőle telhetőt meg kell tennie a yanomami és a munduruku őslakosok földjeinek megóvásáért.

Az illegálisan tevékenykedő aranyásók a közelmúltban rendőröket és őslakosokat támadtak meg egy földvita hevében. Legkevesebb öt ember – négy aranyásó és egy őslakos – sérült meg tűzharcban.

Yanomami őslakosok átkelnek egy folyón Brazíliában
Fotó: Robin Hanbury-Tenison / robertharding via AFP

A Brazíliában élő őslakos közösségek közül a yanomamiké az egyik legnagyobb védett terület a maga csaknem 10 millió hektárjával Roraima és Amazonas államokban. A térségben a szomszédos Venezuelában is honos népcsoport csaknem 27 ezer tagja él.

A közösség a földjükre illegálisan behatoló emberek, valamint a transzamazóniai autóút elleni harcával vált ismertté.

Becslésük szerint 20 ezer illegális aranyásó tevékenykedik földjükön.

Borítókép: Yanomami őslakos Venezuelában, a brazil határ közelében 2012-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!