Világörökség

2021.05.28. 13:16

Illegális építkezés okoz kárt az ősi mexikói romvárosban

Helyrehozhatatlan károkat okozhat egy illegális építkezés Teotihuacan ősi mexikói romváros régészeti helyszínén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A föld tulajdonosa semmibe veszi a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) rendeleteit, amelyek arra figyelmeztették, hogy a régészeti helyszínen, ahol templomok maradványai és két tucatnyi ősi épület romjai találhatók, minden építkezés tiltott.

A közép-amerikai országban felháborodást váltott ki, hogy a hatóságok nem védik meg a piramisairól közismert Teotihuacan romjait, Mexikó egyik leglátogatottabb turistalátványosságát. Rogelio Rivero Chong, a teotihuacani régészeti helyszín igazgatója szerint az, hogy a rendőrség nem lépett fel a tulajdonos ellen, azt mutatja, hogy az illető „teljesen érinthetetlen”.

Áprilisban az INAH bűnügyi feljelentést tett a föld tulajdonosa ellen, amelyben a szövetségi ügyészek „régészeti örökség károsításának gyanúját” állapították meg a mexikói kulturális minisztérium napokban kiadott közleménye szerint.

Az illegális építkezést magas téglafallal vették körbe. Az építkezés az Oztoyahualco néven ismert területen zajlik, ami az ősi mexikói város egyik legöregebb része volt. Régészeti feltárások szerint egy ceremoniális központ lehetett ezen a területen, legalább három templommal és 25 különálló építménnyel.

Teotihuacan, mintegy 50 kilométerre északkeletre fekszik Mexikóvárostól. Egykor százezer lakosa lehetett, akik jellemzően kőből emelt, több család számára lakóhelyet nyújtó épületekben éltek, és ezek a házak többnyire gazdagon díszítettek voltak. A kereskedelmi útvonalaknak és a kézműves termékek előállításán alapuló gazdaságnak köszönhetően a város Kr. e. 100 és i. sz. 550 között virágzott.

Rivero Chong felidézte, hogy a hatóságok évek óta küzdenek a gyakran éjszaka vagy a hétvégéken folyó illegális építkezés leállításáért. De a helyi kormányzati szakértők gyakran későn érkeznek ki a károkozás megállapítására.

Teotihuacant 1987-ben vették fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára azzal a megjegyzéssel, hogy a helyszín védelmét a kormánynak folyamatosan felügyelnie kell.

Számos tudós a napokban szintén sürgette a kormányt, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Linda Manzanilla, a teotihuacani archeológia kutatások egyik régésze elmondta, hogy az egyik illegális építkezés jelenleg a Hold piramistól nyugatra folyik, ahol a feltárásokon gazdagon dekorált épületek maradványait találták meg, amelyek terek köré épültek az ősi metropolisz sűrűn lakott részén. A kutató szerint nagyon valószínű, hogy nagy épületegyüttesek húzódnak meg ott.

Borítóképünkön egy turista Teotihuacanban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!