tenyészprogram

2021.05.20. 15:32

Rendkívül ritka zebra érkezett a debreceni állatkertbe

Az alföldi zebra legritkább alfajának, a szudán zebrának mindössze harminchét egyede él a világ tíz állatkertjében.

Debrecen, 2021. május 20. Szudáni zebra (Equus quagga borensis) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2021. május 20-án. Az állat Prágából került a hajdú-bihari megyeszékhelyre, a Kevin névre hallgató csődör érkezésével csatlakozott az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramhoz. Ennek a fajta zebrának mindössze 37 egyede él a világ tíz állatkertjében, a vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ritka zebrafaj, a szudán zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt a debreceni állatkert – közölte az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, amikor bemutatta a sajtónak a program keretében Prágából a nagyerdőbe érkezett zebracsődört.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: hazánk első vidéki állatkertje a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, amelynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében.

Az alföldi zebra legritkább alfajának, a szudán zebrának mindössze harminchét egyede él a világ tíz állatkertjében, egyetlen ismert, vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt – indokolta a tenyészprogram indítását a szakember.

Hozzátette: a tenyészprogram felállításában a debreceni állatkert is részt vesz, ennek keretében egy hároméves, Kevin névre hallgató csődört fogadtak Prágából.

Kevin jelenleg struccok társaságában tekinthető meg az állatkert Afrika-panorámakifutóban, de reményeik szerint háremet is kap a közeljövőben: a most megalakuló program célja ugyanis, hogy olyan stabil, életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Az Észak-Nyugar Kenyában, Észak-Kelet Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos szudán zebra legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid sörénnyel rendelkezik. Sörényének nagy részét 2-3 éves korára elhullajtja, innen ered másik elnevezése, a sörénytelen zebra is – magyarázta Nagy Gergely Sándor.

Borítókép: Szudáni zebra (Equus quagga borensis) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2021. május 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!