meglepő felfedezés

2021.05.23. 07:13

Új varangyfajt fedeztek fel Peruban

A varangy a Rhinellák nemébe tartozik.

Leaflitter Toad (Rhinella alata), Darien, Panama (Photo by Ignacio Yufera / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ignacio Yufera

Új nagyorrú varangyfajt fedeztek fel egy expedíció során egy perui nemzeti parkban, az út mentén.

A meglepő felfedezést a darmstadti Hesseni Tartományi múzeum tudósa, Jörn Köhler vezette perui-német kutatócsoport tette még a világjárvány előtt, 2019 novemberében.

A múzeum közleménye szerint a Cordillera Azul Nemzeti Parkban talált fajt különlegesen hosszú orr jellemzi. Más varangyokkal szemben bőre nem barna, hanem túlnyomórészt zöld színű.

A varangyot Rhinella chullachakinak nevezték el a Chullachaki nevű mitikus amazóniai lényről, akit az erdő őrének tartottak. A legenda szerint különböző formákat vehet fel és szenvedéssel sújthatja azokat, akik nem bánnak tisztelettel a természettel.

„Az amazóniai élőhelyek ma is folyó elpusztítására utalunk ezzel” – mondta Ernesto Castillo, a limai Természettudományi Múzeum kutatója.

Az új varangyfaj felfedezése azért ment meglepetésszámba, mert az állatot a fővárost az amazóniai síkságokkal összekötő, az Andokon átvezető forgalmas főút szélén találták meg. Ebben az esetben tehát nem az őserdő több napos gyaloglással vagy csónakázással elérhető érintetlen bozótja, hanem a kutatók autóparkolója melletti kis patak adta a felfedezés helyszínét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!