Környezetvédelem

2021.06.06. 15:08

Komposztálható kondenzátort fejlesztettek svájci kutatók

Komposztálható kondenzátort fejlesztettek svájci kutatók szénből, cellulózból, glicerinből és konyhasóból. A talajban néhány hónap alatt szinte teljesen lebomlik – közölték a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) munkatársai.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az egymással kommunikáló eszközök és szenzorok hálózata jelenleg rengetek elektromos hulladékot termel, a legtöbb műszer lítium- vagy alkálielemekkel működik.

Az EMPA szakértői az Advances Material című tudományos lapban egy miniakkumulátort mutattak be, amely biológiailag lebomló. Sorba kapcsolva már egy kis digitális óra üzemeltetésére képes – közölte a laboratórium csütörtökön.

Egy háromdimenziós nyomtató segítségével készítette el a kis akkumulátort a Gustav Nyström és Xavier Aeby vezette kutatócsoport. Rugalmas fóliára az áramot vezető tintát, egy elektródát és egy elektrolitot nyomtattak. A négyrétegű lapot aztán középen félbehajtották.

A lebomló termék több ezer töltési és merülési ciklust kibír a tudósok szerint.

A jövőben az ilyen kondenzátorok egy elektromágneses mező segítségével rövid idő alatt feltölthetők lesznek, ezután órákon át biztosíthatnak elektromos áramot egy szenzor vagy mikrojeladó számára.

Felhasználható lehet például csomagok valós idejű nyomon követésére, vagy közvetlenül terepen a hőmérsékletre vagy nedvességre vonatkozó időjárási adatok gyűjtésére.

Miután az eszköz elvégezte a munkát, a miniakkumulátor egyszerűen hátra hagyható a természetben vagy a komposztra tehető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!