elszabaduló erőszak

2021.06.26. 09:00

Megugrott a rendőrgyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Több mint 40 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a rendőrgyilkosságok száma az Egyesült Államokban.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

2021 első hat hónapjában 40 százalékkal nőtt a gyilkosság áldozatává vált rendőrök száma tavalyhoz képest, miután az Egyesült Államok nagyobb városaiban tovább emelkedett a bűnözési ráta – írja a V4NA.

Idén eddig összesen 38 rendvédelmi dolgozót öltek meg, ami a 2020-as adatokhoz képest 41 százalékos növekedést jelent,

derült ki az Office Down Memorial Page adataiból. Tavaly június 19-ig 27 tiszt halt erőszakos halált, és összesen 50 rendvédelmi dolgozó hunyt el szolgálat teljesítése közben 2020-ban.

Korábban, 2019-ben összesen 58 rendvédelmi dolgozót öltek meg, 2018-ban gyilkosságnak nyilvánított körülmények között 54 ember halt meg.

Az esetek között kifejezetten brutálisakat is lehet találni,

Robert McFarlandot március 23-án agyonverték egy kalapáccsal, Dominic Vaca kaliforniai seriffet május 31-én lelőtték egy menekülő motoros üldözése közben, Dominic Jared Winumot pedig február 26-án lőtték le, miközben kiszállt egy rendőrautóból.

Egy másik esetben pedig William Evans rendőrkapitányt először szándákosan elütötte, majd pedig több késszúrással megölte egy férfi a Capitolium környékén április 2-án.

Az FBI igazgatója Christopher Wray aggasztónak nevezte a rendőrgyilkosságok számának emelkedését.

– Az elmúlt egy évben a rendvédelmi közösség tagjai elleni növekvő erőszakot tapasztaltunk, ami aggodalomra ad okot – mondta az FBI igazgatója június 10-én az igazságszolgáltatási bizottság előtt tett tanúvallomás során.

– Ezen szemszögből megvizsgálva a statisztikák azt mutatják, hogy csaknem két rendvédelmi dolgozót veszítettünk el eddig minden héten, és ehhez még hozzá kell adni azokat az embereket is, akik kötelesség teljesítés közben haltak meg, autósüldözés, autóbaleset, vagy akár koronavírus fertőzés következtében, mivel a járvány ellenére a rendvédelmi dolgozók továbbra is folyamatosan végzik a munkájukat – tette hozzá Wray.

A total of 38 law enforcement personnel have been killed so far this year, equating to a 41% increase compared to data from 2020. https://t.co/Fsc2Tm6yH5

— Washington Examiner (@dcexaminer) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 20, 2021

A rendőrgyilkosságok számának növekedése mellett, a bűnözési statisztikák is romlanak. New Yorkban 73 százalékkal több lövöldözést, 47 százalékkal több rablást és 21 százalékkal több támadással kapcsolatos incidenst követtek el 2020 azonos időszakához képest.

Atlantában az előző év azonos időszakához képest 58 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma, 98 százalékkal több nemi erőszakot követtek el, és 36 százalékkal több nagy értékű lopást vettek jegyzőkönyvbe. Ehhez hasonló tendencia figyelhető meg Baltimore-ban is, ahol a halálos kimenetelű lövöldözések száma 16 százalékkal, a regisztrált nemi erőszakok száma pedig 44 százalékkal nőtt.

Borítókép: A rendőrség költségvetésének csökkentését követelő tüntetés San Francisco-ban / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!