egyesítik erőiket

2021.07.17. 12:01

A klímaváltozás megértéséért együtt dolgozik az ESA és a NASA

Az együttműködés célja, hogy kialakítsák a klímaváltozásra adott globális válaszreakció módját a Föld és környezete megfigyelése, az erre irányuló kutatások segítségével.

International Space Station (ISS) Orbiting Earth in Space - SpaceX & NASA Research - ISS Satellite Sunset View Low Orbit - 3D Model by NASA - 3D Rendering

Forrás: Shutterstock

Fotó: Darryl Fonseka

Stratégiai partnerként dolgozik együtt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az európai űrügynökség (ESA) a klímaváltozás és a Föld működésének megértése érdekében – olvasható az ESA honlapján.

Toni Tolker-Nielsen, a NASA Föld-megfigyelési programjainak igazgatója elmondta: „Már most szemtanúi vagyunk a klímaváltozás hatásainak – többek között – a növekvő hőmérsékletek, emelkedő tengerszint, olvadó jég miatt. Mind az ESA, mind a NASA kiváló eszközökkel és szaktudással rendelkezik a Földdel foglalkozó tudományok fejlesztése területén, így a közös munkával még többet érhetünk el”.

A partneri kapcsolat hivatalossá tételeként Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója és Bill Nelson, a NASA igazgatója együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében céljuk, hogy kialakítsák a klímaváltozásra adott globális válaszreakció módját a Föld és környezete megfigyelése, az erre irányuló kutatások segítségével.

Nem ez az első alkalom, hogy a NASA és az ESA egyesíti erőit. Együtt dolgoztak például északi-sarkvidéki terepmunkáik során a CryoSat és ICESat misszióik erősítéséért. Más partnerek bevonása mellett szintén együtt dolgoznak a Copernicus Sentinel-6 misszión is.

A stratégiai partnerség révén az ESA és a NASA új utakat fedez fel és fejleszt ki a közös munkára, tevékenységeik, stratégiai programjaik, tudományos érdekeik és fő irányelveik koordinálására a hatékonyabb és gyorsabb együttműködésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!