sokoldalú gyümölcs

2021.07.11. 12:02

Miért együnk minden nap málnát?

Napi 2-3 maréknyi málna segít megelőzni a súlyos látásromlást, rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amik megakadályozzák a daganatok létrejöttét.

Two little friends, kid boys having fun on raspberry farm in summer. Children eating healthy organic food, fresh berries. Happy twins. Cute gardeners, toddlers, helping with harvest. Snack for kids.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Romrodphoto

Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségre is pozitív hatással van – írja a mindmegette.hu. Sőt, még meg is szépít!

Javítja a látást

Napi 2-3 maréknyi málna segít megelőzni a súlyos látásromlást, a makuladegeneráció (vagyis szemfenéki meszesedés, ami az időskori látásromlás egyik vezető oka) egyik legismertebb természetes ellenszere. Akár sütihez, akár egy pohár smoothie-hoz, akár gyümölcssalátához választja alapanyagnak, a szemei mindenképp meghálálják!

Enyhíti a menstruációs tüneteket

A málnát évszázadok óta használják a nők a nehéz napok megkönnyítésére. A nőgyógyászok napjainkban is gyakran ezt a gyümölcsöt ajánlják azoknak, akiknek nagyon erős a menzeszük. De a vérzés enyhítése mellett fájdalomcsillapító hatása is van, várandós nőknek pedig igazi csodaszer lehet émelygés ellen.

Segít megelőzni a daganatos betegségeket

Ha rendszeresen fogyaszt málnát, akkor kevesebb az esély rákos betegségek kialakulására. A gyümölcsnek ugyanis magas az ellagsav tartalma, ami segít a testnek megszabadulni a szabad gyököktől. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amik szintén segítenek megakadályozni a daganatok létrejöttét.

Bőrfiatalító hatása van

A málna nem csak extra egészséges, de a bőrödet is megszépíti! Ha rendszeresen fogyasztod, az arcodon hamar látszani fog a ránctalanító hatása. Sőt, nem csak megeheted, de magadra is kenheted: keverj össze egy maréknyi málnát egy doboz joghurttal, majd vidd fel a kencét az arcodra! Hagyd hatni 10-15 percig, először meleg, majd hideg vízzel öblítsd le, és az arcbőröd rögtön ragyogóbb és selymesebb lesz.

Erősíti az immunrendszert

Magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt a málna szuper hatással van az immunrendszerre, és segít megelőzni a súlyos betegségeket. Nyáron akár még az ásványvízbe is belecsempészheti a gyümölcsöt, ami így nem csak lágy, málnás ízű lesz, hanem extra egészséges is.

Segít a fogyásban

A málna rengeteg mangánt és sok-sok rostot tartalmaz, amik felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot, vagyis hosszabb ideig érzi úgy, hogy tele van a hasa. Ha rendszeresen fogyasztja, sokkal könnyebben le tudja dobni a pluszkilókat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!