jótékonyság

2021.07.03. 21:27

Péterfillérek – A világ összes katolikus templomában a pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. Az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a magyar katolikusok ezáltal is megélik a közösséget a világegyházzal.

A hívek a pápának felajánlott támogatással segíthetik az egyetemes egyház „sokféle igényét és a leginkább rászorulókat”.

Úgy fogalmaztak: a világjárvány és a „globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel, látható jelekkel is segítsük” Ferenc pápa tevékenységét, az „egész világra kiterjedő karitatív misszióját”.

Tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 62 millió forintnyi adomány gyűlt össze a péterfillérekből.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással is lehet támogatni, valamint a Vatikán honlapján online adományokat is fogad a Péterfillér Hivatal.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban az európai országokban általánossá vált.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában