Járvány

2021.08.26. 14:19

Az oltatlanok kórházba kerülési kockázata 29-szeres a beoltottakhoz képest

Az adatok egyértelműen jelzik, hogy az oltás alapvető fontosságú a Covid-19 miatti kórházi kezelések és halálesetek megelőzésében.

A health care worker tends to a Covid-19 patient while she is using a continuous positive airway pressure (CPAP) machine to help with her breathing in a Covid-19 holding pod at Providence St. Mary Medical Center in Apple Valley, California on January 11, 2021. - As Covid-19 tears through southern California, small hospitals in rural towns like Apple Valley have been overwhelmed, with coronavirus patients crammed into hallways, makeshift ICU beds and even the pediatric ward. When AFP visited St Mary hospital in this desert town of 70,000 people this week, palliative care supervisor Kari McGuire said her team were seeing "astronomical numbers of patients who are dying" from the novel coronavirus.

Forrás: AFP

Fotó: ARIANA DREHSLER

Az új típusú koronavírus ellen beoltatlan emberek körében a kórházi kezelések aránya több mint 29-szerese volt a teljesen beoltottakénak Los Angeles megyében, az Egyesült Államok legnépesebb megyéjében – közölték az amerikai egészségügyi hatóságok.

A teljesen beoltott (mindkét oltást felvevő) emberek a nem beoltottakhoz képest jelentősen kisebb valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, kerültek intenzív osztályra, szorultak gépi lélegeztetésre vagy haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 következtében – közölte a Los Angeles megyei közegészségügyi hivatal az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) új jelentésében szereplő adatokra hivatkozva.

Május 1. és július 25. között a hivatalos adatok szerint 43 127 Los Angeles megyei lakos lett koronavírus-fertőzött, közülük 10 895 (25,3 százalék) volt teljesen beoltva, 1431 (3,3 százalék) kapta már meg az első oltást, 30 801 (71,4 százalék) pedig nem volt beoltva.

Az oltatlanok körében a megfertőződési arány július 25-én 4,9-szerese, a kórházi kezelési arányuk 29,2-szerese volt a teljesen beoltott emberekhez képest.

A megyei egészségügyi tisztviselők a szerdai közleményben megjegyezték, hogy a jelentésben szereplő megállapítások „aláhúzzák, hogy a koronavírus elleni átoltottság növelésére irányuló erőfeszítések – más megelőzési stratégiákkal összehangolva – alapvető fontosságúak a Covid-19 miatti kórházi kezelések és halálesetek megelőzésében”.

A Los Angeles megyei közegészségügyi hivatal szerdán 3 322 új megbetegedést és 36 új, Covid-19-hez kapcsolható halálesetet erősített meg a több mint tízmillió lakosú megyében, ezzel a világjárvány kezdete óta már összesen 1 391 363 pozitív esetet és 25 150 halálesetet regisztráltak.

Koronavírus-fertőzés miatt jelenleg 1747 ember van kórházban a megyében, 27 százalékuk intenzív osztályon fekszik a hivatal szerint.

A hivatalos adatok alapján a 12 éves és idősebb Los Angeles megyei lakosok mintegy 73 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, 64 százalékuk teljesen be van oltva a koronavírus-fertőzés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!