Áttörést értek el

2021.08.10. 12:53

Egyetlen beavatkozással csillapíthatja a Parkinson-kórt az új módszer

A becslések szerint világszerte több mint tízmillióan élnek ezzel a betegséggel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény szakértői egy aminosavakból álló gélt fejlesztettek ki, amely egyszeri beavatkozással az agyba injektálva segít helyreállítani annak károsodásait. Az eljárás a Parkinson-kórral és más neurológiai problémákkal küzdőkön, például a szélütéses betegeken segíthet.

Felrázása után a hidrogél folyékony állapotúvá válik, így könnyebben juttatható be az agyba egy kis kapillárison keresztül. Ezután ismét szilárdabbá halmazállapotot vesz fel, kitölti a szabálytalan alakú üregeket és segít biztonságosan elszállítani a helyettesítő őssejteket az agy sérült részeibe.

A gélt egyelőre csak állatokon tesztelték. A patkányoknák a betegségből következő mozgásproblémák mérséklésében hatékonynak bizonyult. Nisbet reményei szerint a következő öt évben a klinikai, emberi használaton alapuló kísérletek is elkezdődhetnek. A szakértő továbbá kiemelte, hogy az anyag előállítása viszonylag olcsó és könnyen megvalósítható a nagy mennyiségű termelése.

A hidrogél segítségével nagy valószínűséggel évekre csillapítható a Parkinson-kór számos tünete – mondta David Nisbet, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója.

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, amely a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Az idővel egyre súlyosabbá váló tünetei közé tartozik a mozgás lelassulása, az izmok merevsége, a remegés, az egyensúlyvesztés, valamint a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is. Az esetek többségében viszont a neuronok pusztulásának pontos oka nem ismert, így egyelőre gyógyítani sem tudják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!