tippek

2021.08.07. 08:40

Így alakíthat ki tökéletes grillezőhelyet

Nem mindegy, hova tesszük a grillt és mit rakunk köré.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hely

Változó, hogy hol és mekkora terület áll rendelkezésünkre a grillezéshez, ettől függetlenül igaz, hogy egy ici-pici teraszon is lehet sütögetni – írja a Lakáskultúra. Minél nagyobb a tér azonban, annál kevésbé kell odafigyelnünk arra, hogy takarékoskodjunk a hellyel. A kertbe nyugodtan vehetünk hatalmas grillt, vagy akár rakhatunk tüzet is, egy kisebb erkélyen viszont épphogy elfér egy minigrill és helytakarékos megoldást kell találni az ülőalkalmatosságoknak. Grillezéshez egyébként sem kell fotel, ilyenkor kifejezetten hangulatos egy sámlin ülni és úgy sütögetni.

Az előkészületek

Ideális esetben nem a konyha és a grillezőhely között rohangálunk minden egyes fűszerért vagy a leesettet pótlandó villáért. Gondoskodjunk róla, hogy legyen egy munkalapunk, amelyen előkészítjük az ételeket és tároljuk a grillezéshez szükséges eszközöket. Ez lehet akár egy erkélykorlátra akasztható kis asztal egy deszkával, de ha több helyünk van, nagyobb asztalt is kivihetünk. A grillpartit a rossz időn kívül csak az teheti jobban tönkre, ha elfogy a hús, a zöldség, vagy az ital, így ezekből inkább vegyünk a szükségesnél többet, mint kevesebbet, legfeljebb másnap is sütögetünk egyet.

A vendégek

Jó esetben előre tudjuk, hogy a vendégeink közül ki vegetáriánus, vegán, vagy küzd valamilyen ételallergiával. Gondoskodjunk róla, hogy nekik beszerezzünk olyan süthető élelmiszert, amely nem tartalmaz húst, vagy egyéb olyan dolgokat, amelyre az illetők allergiásak. A hagymát például kitűnően lehet szabad tűzön sütni, de nem biztos, hogy mindenki szereti. Hasonló a helyzet a padlizsánnal és a gombával. Kérdezzünk utána, hogy ki mit szeret és végszükség esetén szerezzünk be külön ételeket is.

Dekoráció

Grillezni lehet luxusban és a lehető legegyszerűbben, nyilván ettől függ, hogy mivel dekoráljuk a placcot. Ha egyszerű baráti sütögetést tervezünk, bőven elég, ha beszerzünk pár fényfüzért, esetleg lufit és stratégikusan elhelyezzük a virágokat, hogy szépek legyenek.

Ha azonban puccosabb vendégeket fogadunk, akkor kénytelenek vagyunk beszerezni fehér abroszt az asztalra, valamint szép étkészletet elővenni. Nem árt néhány fém kiegészítő sem: gondolunk itt a réz gyertyatartótól kezdve az az arany majomszobron keresztül az ezüst csodaszarvasig mindenre, ami csillog-villog és elkápráztatja a közönséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!