Eltűnő óriások

2021.08.20. 12:05

Összemennek a hegyek a globális felmelegedés miatt

A Kebnekaise déli csúcsa Svédország legmagasabb hegye volt, amíg el nem olvadt a tetején található gleccser egyharmada.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klímaváltozás következtében olvadó jég miatt a svédországi Kebnekaise-hegy a kilencvenes évek közepe óta több mint 20 métert veszített a magasságából, a hegy déli csúcsának magassága pedig évente több mint két métert csökkent.

A Kebnekaise 150 kilométerre északra húzódik az Északi-sarkkörtől, a déli csúcsa pedig a kilencvenes évek közepén még 2118 méter magas volt.

A Kebnekaise déli csúcsa volt Svédország legmagasabb hegye, de miután a hegytetőn található gleccser egyharmada elolvadt, 2019-ben már a hegység északi csúcsa, amelyen nincs jégtakaró, lett az ország legmagasabb pontja. A déli csúcs közben az elmúlt évben is két méterrel lett alacsonyabb a klímaváltozásból következő felmelegedés miatt.

A The Guardian cikkében a Stockholmi Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy az adataik szerint augusztus 14-én a Kebnekaise déli csúcsa 2094,6 méter magasra nyúlt. Az 1940-es években elkezdődött rendszeres mérések óta ez az eddigi legkisebb érték. A kutatók elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével és a változó szélviszonyokkal magyarázták a jelenséget. Ezek a tényezők befolyásolják ugyanis, hogy hol halmozódik fel a hó télen.

A változások Svédország éghajlatának régóta tartó felmelegedését tükrözik. Az egyetem emlékeztetett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének a közelmúltban kiadott jelentésére is, amely szerint a globális felmelegedés a gleccserek példátlan mértékű olvadását okozza.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!