kései kirepülés

2021.08.27. 06:40

Ragaszkodnak a fiatalok a családi fészekhez

Anyagi gondok és munkaerőpiaci nehézségek hátráltatják leginkább az európai fiatalokat abban, hogy kirepüljenek a családi fészekből. Az EU statisztikai hivatala megvizsgálta, hogy átlagosan milyen életkorban hagyják el a fiatalok a szülői házat. Eszerint az uniós fiatalok átlagosan 26,4 éves korukban válnak le szüleikről, az EU egyes tagállamaiban azonban erősen eltér az átlag. Szinte valamennyi tagállamra igaz, hogy a nők kezdenek előbb önálló életet, számos országban a férfiak jóval tovább maradnak otthon – állapítja meg az Eurostat.

A Money.hu adatgyűjtéséből kiderül, hogy legkésőbb a horvátok (32,4 évesen), a szlovákok (30,9), valamint az olaszok és a máltaiak (30,2) költöznek el otthonról. A horvát átlagot a férfiak rontják, akik majdnem 35 éves korukig otthon laknak. Ezzel szemben a svédeknél már átlagosan 17,5 éves korukban, még diák­ként elköltöznek otthonról a fiatalok, de Luxemburgban (19,8) és Dániában (21,2) is meglehetősen korán kezdenek önálló életet – írja a Magyar Nemzet.

A magyarok valahol a középmezőnyben helyezkednek el:

lányaink körülbelül 26, fiaink pedig 28 éves korukban költöznek el szüleiktől, ezzel a 27 éves átlagéletkorral pedig pontosan a 13. helyen állunk.

Az EU-ban a ­férfiak átlagosan 27,4, a nők 25,4 évesen mondanak búcsút a szülő-gyermek közösségnek.

Az Eurostat statisztikai adatai alapján még azt is meg lehet állapítani, hogy azokban az országokban, ahol eleve később költöztek el otthonról a fiatalok, nagyobb életkori különbséget regisztráltak a nemek között, ahol pedig viszonylag korán hagyták el a családi fészket, ott meglehetősen kicsi volt az életkorbeli különbség.

Mi az oka a kései kirepülésnek? S vajon miért maradnak egyre tovább otthon a fiatalok? – teszi fel a kérdést a Money.hu. A hazai és az európai statisztikai hivatal az okok között általában a munkaerőpiaci nehézségeket, a kitolódott tanulmányi időt és az anyagi gondokat sorolják fel. Ezért van, hogy

míg korábban a húszas éveik elején elköltöztek otthonról a fiatalok, ez már sok helyen átcsúszik a harmincas évekre.

Erre utal a KSH felmérése is, amely szerint Magyarországon a 18–34 éves magyar fiatalok 62 százaléka még nem hagyta el a szülői házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!