tippek

2021.09.20. 14:00

Ezeket a munkákat érdemes ősszel elvégezni a kertben

Szeptemberben és októberben is akad tennivaló a kertben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Gyepgondozás

A hetek óta tartó szárazság sajnos a legtöbb pázsiton nyomott hagyott. A rendszeres öntözés mellett az őszi tápanyag-utánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi gyeptrágyázást még az első fagyok előtt végezzük el! Mindehhez válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát – írja a Lakáskultúra.

A területre komposztot is kiszórhatunk, amely nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaz, de magas mikroorganizmus tartalmának köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását. Az őszi gyepszellőztetés során eltávolíthatjuk a fűszálak között kialakult filcréteget, amely elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából áll. A gyepszellőztetés után, ősz elején lehetőségünk van a kikopott, kiégett területek újrafüvesítésére is.

Konyhakert

Az őszi talajgondozással előkészíthetjük a konyhakert területét a tavaszi vetésre, palántázásra. A területet ássuk fel egy ásó segítségével vagy kapáljuk fel motoros kapával. A talajgondozás előtt érdemes a talajra szórni szarvasmarhatrágyát és komposztot, amit a kapálógéppel egyszerűen a talajba tudunk juttatni.

Zöldhulladék összegyűjtése és újrahasznosítása

Az ősszel keletkező nagy mennyiségű zöldhulladékot remekül felhasználhatjuk a komposztálás során, melynek eredményeként tökéletes virágföldet kapunk, amely tápanyagokban- és humuszban gazdag, hosszú időn át hasznosul a talajban. A komposzttal dúsított talajban termesztett növények intenzívebben fejlődnek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Tipp: minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata.

Elkorhadt fák kivágása

A korhadásnak indult, vagy már teljesen elhalt fák kivágására, az idős ágak levágására is érdemes ősszel sort kerítenünk.

Fontos: a nagyobb méretű, nehezen hozzáférhető fák kivágása esetében kérjük szakértő segítségét, így nem csak saját testi épségünkről gondoskodhatunk, de megelőzhetjük az épületekben, kerítésben vagy más növényekben okozott károkat is.

Dísznövények őszi ültetése

Ősszel sem kell üresen hagynunk az ültetőládákat, sok olyan dísznövényt találunk, amelyek kifejezetten jól tűrik a hideget. Válogassunk kedvünkre a kertészetek őszi kínálatából, ahol megtaláljuk többek között a mutatós, fürtökben nyíló virágaikkal díszítő erikát és csarabot, az ezüstös színű, elegáns párnacserjét, a lila színben pompázó díszkáposztát, vagy a vidám, színes virágaival díszítő krizantémot, melynek számtalan fajtája beszerezhető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!