Kaliforniában

2021.09.05. 12:40

Itt tartanak: kötelező azték istenekhez imádkozni a tantervek szerint

A kaliforniai szülők szerint semmi gond nincs azzal, ha a sokszínűségről tanulnak a gyerekek, de azték istenekhez imádkozni azért már túlzás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Pert indít Kalifornia állam oktatási tanácsa ellen egy alapítvány és szülők egy csoportja, miután a tanterv részeként – állításuk szerint – arra kényszerítették a gyerekeket, hogy ősi vallásokat gyakoroljanak, és azték istenekhez imádkozzanak – írja a The Post Millennial-ra hivatkozva a V4NA Hírügynökség.

Ahogy az egyik szülő fogalmazott, megértik, hogy szükséges és fontos, hogy a gyerekek tanuljanak a kulturális sokszínűségről, de azzal már túl messzire mentek, hogy azték istenekhez kellett imádkozniuk.

A felperesek szerint a tanterv jogellenesen népszerűsíti az ősi vallásokat, többek között az azték isteneket és az afrikai joruba nép vallását. Szerintük ezek népszerűsítése az oktatásban csorbítja az egyenlő oktatáshoz való jogot, és “felelőtlenül dicsőíti az antropomorf férfi istenségeket, akiknek szörnyű vallási rituálék keretében emberáldozatokat, mutattak be, ami legtöbbször emberek felszabdalásával járt”.

A szülők jogi képviselete szerint a pert indító anyák és apák nem akarják, hogy a gyermekeiket azték énekek kántálására, és ősi istenek imádására kényszerítsék, vagy, hogy a gyermekek kellemetlenül érezzék magukat egy ilyen óra során.

„Mind Kalifornia mind az Egyesült Államok alkotmánya szerint jogunkban áll elvárni, hogy az állam minden egyes szerve, köztük az Oktatási Tanács és az Oktatási Minisztérium is tiszteletben tartsa a választásunkat. Továbbá minden kaliforniai állampolgárnak joga van elvárni, hogy az adókból támogatott állami iskolák ne segítsenek, vagy népszerűsítsenek vallásokat” – emelték ki a szülők jogi képviselői.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!