ásvánnyá alakítják

2021.09.11. 16:03

Megkezdte működését a világ legnagyobb szén-dioxid-elnyelő üzeme

Támogatói szerint ez a technológia hatalmas eszközzé válhat a klímaváltozás elleni harcban, míg ellenzői azzal érvelnek, hogy a technológia nagyon költséges.

06 August 2021, Bavaria, Nuremberg: The Climeworks CO2 collector is located in the exhibition rooms of the Zukunftsmuseum, the branch of the Deutsches Museum in Munich. The opening of the museum with almost 3000 square meters of exhibition space is planned for mid-September 2021.

Forrás: DPA/AFP

Fotó: DANIEL KARMANN

Megkezdte működését szerdán Izlandon a világ legnagyobb olyan üzeme, amelyet arra terveztek, hogy a levegőből elnyelje a szén-dioxidot és elraktározza a föld alatt.

Ha teljes kapacitással működik, az Orca nevű üzem képes évente négyezer tonna szén-dioxidot elnyelni – közölték az üzemeltetők.

A Climeworks izlandi startup cég, amely szén-dioxid-befogásra specializálódott, a szén-dioxid elraktározásával foglalkozó Carbfix izlandi vállalattal együttműködve hozta létre az üzemet, amelynek építése 10-15 millió dollárba került a Bloomberg értesülése szerint.

Az orca izlandi nyelven energiát jelent. Az üzem négy egységből áll, mindegyiket két szállító konténerhez hasonlító fémdoboz alkotja.

Amikor az üzem szűrőberendezése megtelik szén-dioxiddal, a gyűjtő egység bezárul, és növelik benne a belső hőmérsékletet, hogy a szűrő kiengedje magából a szén-dioxidot, majd összegyűjtik a nagykoncentrátumú gázt. Ezután a szén-dioxidot vízzel elegyítik, majd az ezer méter mélyen lévő bazaltkőbe fecskendezik, ahol ásvánnyá alakul.

A szén-dioxid-elnyelés és -tárolás szószólói szerint ez a technológia hatalmas eszközzé válhat a klímaváltozás elleni harcban. Ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a technológia nagyon költséges, és évtizedekbe telik, amíg széles körben működhet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint tavaly a szén-dioxid-kibocsátás elérte a 31,5 milliárd tonnát. Jelenleg 15 levegőelnyelő üzem működik világszerte, amelyek több mint kilencezer tonna szén-dioxidot fognak be évente az IEA szerint.

Az Occidental amerikai kőolajipari vállalat egy olyan üzemet épít texasi olajmezői közelében, amely évi egymillió tonna szén-dioxid elnyelésére lesz képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!