Tégy egy lépést!

2021.10.08. 14:12

Esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben

Olyan közösségi, kulturális és rekreációs közpark létrehozása volt a cél, amely mindenki számára elérhető és hozzáférhető.

Budapest, 2021. október 8. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára gyerekekkel beszélget a Liget Budapest: Tégy egy lépést! elnevezésű esélyegyenlőségi napok sajtótájékoztatója előtt a városligeti Millennium Házánál 2021. október 8-án. A Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén október 8-án és 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Liget Budapest: Tégy egy lépést! címmel a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén pénteken és szombaton.

Akkor fogunk tudni fogyatékos ügyben befogadó társadalmat építeni, ha mindenki személyesen megteszi a magáét,

erre utal a Tégy egy lépést! cím is – mondta el a programsorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszél a Liget Budapest: Tégy egy lépést! elnevezésű esélyegyenlőségi napok sajtótájékoztatóján a városligeti Millennium Házában 2021. október 8-án.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Fülöp Attila hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy az ép és fogyatékossággal élő honfitársak ugyanúgy megtalálják a helyüket az országban. „Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, ugyanolyan értékes tagja a nemzetnek” – mutatott rá.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az egyenlő hozzáférés a Liget Budapest projekt alapgondolata.

Olyan közösségi, kulturális és rekreációs közpark létrehozása volt a cél, amely mindenki számára elérhető és hozzáférhető

- fűzte hozzá.

Fotó: Liget Budapest projekt

Mint kiemelte, a Városliget első megújított eleme szimbolikusan a Vakok kertje volt, de a Liget Budapest projektnek köszönhetően átadott fejlesztések mindegyikét – a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig – az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, és ugyanez a szemlélet jellemzi majd a hamarosan nyíló Magyar Zene Házát és a 2022 tavaszától szintén látogatható Néprajzi Múzeumot.

Ennek eredményeként a projekt elkészültével a Városliget Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz – közölte Gyorgyevics Benedek.

Házlinger György tankerületi igazgató emlékeztetett arra, hogy a tankerület intézményeit már a Városligetben található sportpályák, játszóterek megújításába is bevonták; Sorompó Anett, a Bethesda Kórház gyermekvédelmi és pedagógiai osztályvezetője pedig elmondta: a kétnapos programsorozattal azt szerették volna megmutatni, hogy az együttműködéseken keresztül csodák történhetnek.

Fotó: Liget Budapest projekt

Az eseménysorozat első napján érzékenyítő programokkal várják az iskolai osztályokat a résztvevő intézmények helyszínein, ahol megismerkedhetnek a Braille-írás alapjaival, megtudhatják, milyen kerekesszékben kosárlabdázni, egy betegség következményeivel együtt élni. Mindezzel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják.

Szombaton a családok kerülnek fókuszba a Millennium Házában és az épület köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban. A résztvevő intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész koncertjei, mese- és bábelőadásai lesznek láthatók, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, valamint tárlatvezetések is.

Borítókép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára gyerekekkel beszélget a Liget Budapest: Tégy egy lépést! elnevezésű esélyegyenlőségi napok sajtótájékoztatója előtt a városligeti Millennium Házánál 2021. október 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!