Tehetséggondozás

2021.11.09. 13:05

Egyedülálló módon mérik fel az autó- és motorversenyzők képességeit

A HUMDA felmérésének keretében a korábban kiválasztott tehetségek vezetéstechnikáját, valamint fizikai és mentális alkalmasságát értékelik.

Forrás: HUMDA

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. világszínvonalú tehetségkutató és utánpótlásnevelési rendszert indított el. A támogatási rendszerbe első körben beválogatott több mint száz tehetséges versenyző képességfelmérése a héten kezdődött.

A jövő Michelisz Norbertjeinek és Talmácsi Gáborjainak felkutatása Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos vezetésével indult el.

A HUMDA a legjobb nemzetközi példák elemzésével és a sportág hazai szakértőinek bevonásával alakította ki támogatási rendszerének alapelvét. Így a legtehetségesebb versenyzők átlátható és mérhető elbírálási szempontok alapján folytathatják karrierjüket.

A versenypályákon már elért eredmények mellett többek között a vezetéstechnikát, valamint a fizikai és a mentális alkalmasságot értékelik a szakemberek.

Utóbbiban a HUMDA partnere a motorsport-specifikus vizsgálatokkal és felmérésekkel foglalkozó Fit4Race. A cég egy olyan átfogó, többlépcsős edzésprogramot dolgozott ki, amely magába foglalja az élettant, a mozgásszervi rendszereket, a mentális felkészülést, a táplálkozást, a sportot és a pihenést is. Már a felméréshez használt eszközök is egyedülállóak, egy speciális, felvillanó lámpákkal felszerelt szimulátort, egy repülést imitáló szerkezetet és sötétszobát is igénybe vesznek. A különféle tesztekkel pedig még az agyhullámokat is vizsgálják, hogy megállapítsák, milyen körülmények között stresszesebb, mikor nyugodtabb, vagy milyen arányban használja jobb és bal agyféltekéjét a versenyző.

A közös munka kezdetekor felmérik a tehetség pályán nyújtott teljesítménye mellett a fizikális adottságait, az étrendjét és az alvási szokásait is
Fotó: HUMDA

A támogatási rendszerben első körben azok a versenyzők vesznek részt, akik már bizonyítottak a versenypályákon. Az autósok között ott van például Nagy Dániel, Bucsi Attila és Szabó Krisztián, a motorosoknál pedig többek között Sebestyén Péter, Görbe Soma és Zsigovits Norbert is. Mindannyiukat a Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor vezette szakmai stáb választotta ki.

Az első körben kiválasztott 72 autó- és 36 motorversenyző fizikai alkalmassági felmérése november 8-án kezdődött a Fit4Race budapesti bázisán. Az autóversenyzők közül 24 a gokart, 8 a formula, 16 a túrautó, 9 a ralikrossz, 13 a rali, egy-egy résztvevő pedig a drift és az autókrossz szakágat képviseli. A motorversenyzők közül 18 junior és felnőtt gyorsasági, 12 a motokrossz, 5 az enduró, egy résztvevő pedig a triál szakág versenyzőjeként vesz részt a HUMDA tehetséggondozó programjában.

Későbbi támogatásban a legjobb eredményeket elérők részesülnek.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a nyár végén indult és október 30-án nagy sikerrel zárult, 7 nagyvárosban megforduló HUMDA Junior Gokart Challenge utazó verseny célja az volt, hogy felfedezzék tehetségeket és népszerűsítsük a fiatalok körében az autósportot, valamint felhívják a figyelmet a környezettudatosság fontosságára is.

Azokat a fiatalokat kerestük, akikből megfelelő tehetséggondozással olyan versenyzők válhatnak, akiknek az egész ország szurkolhat majd a versenypályák lelátóin és a képernyők előtt – emelte ki.

A Junior Gokart Challenge versenyeknek köszönhetően országszerte csaknem 2000 gyermek ismerkedhetett meg a gokartsporttal. A tehetséggondozó program következő lépéseként a Junior Gokart Challenge 20 leggyorsabb versenyzőjét egy gokartversenyre invitálják Magyarország legújabb versenygokart pályájára, a Palóc Ringre. A felfedezett gyermekek tehetséggondozását ezentúl is folytatják.

A személyre szabott képességfejlesztéssel főként a stressztoleranciát, a periférikus látást, a szem-kéz koordinációt, az egyensúlyérzéket és a megosztott figyelmet fejlesztjük – mondta el Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

A modern versenyzésben tizedekért, századokért, sokszor ezredekért is meg kell küzdeni. Ehhez tudatos, speciális felkészülés és képességfejlesztés szükséges – emelte ki Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

A HUMDA 2021-ben a Junior Gokart Challenge mellett SIM Liga néven szimulátorbajnokságot is szervezett tehetségkutatási céllal. Azok a fiatalok, akik szívesen csatlakoznánk a HUMDA programjához, a jövőben is megtehetik a hasonló eseményeken.

Az autó- és motorsportról, valamint a tehetséggondozó programról bővebben a HUMDA honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!