Két ütemben

2021.11.03. 16:33

Leengedik téli vízszintjére a Tisza-tavat

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a síkvidéki tározó szintjének egy centiméteres csökkentéséhez mintegy egymillió köbméter vizet kell leengedni – közölte az igazgatóság szerdán közleményben az MTI-vel.

Korcsolyázók és egy jégvitorlás a befagyott Tisza-tavon Abádszalók közelében 2020. január 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A tájékoztatás szerint a tározó leürítése két ütemben történik.

November 4-től a vízszintet a jelenlegi 725 centiméterről 580 – plusz-mínusz 10 – centiméterre csökkenti, majd várhatóan november végétől 620 – mínusz 10 – centiméterre emeli az üzemeltető Kötivizig.

A tározó leürítése ezúttal is a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és az igazgatóság fokozott együttműködésével történik – írták. A vízszintcsökkentés végrehajtását és ütemét befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen levonuló árhullám – közölték.

A vízügyi igazgatóság a közleményben felhívja a figyelmet, hogy

a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg az érintettek.

Borítókép: Korcsolyázók és egy jégvitorlás a befagyott Tisza-tavon Abádszalók közelében 2020. január 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!